به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، برنامه مجله رادیویی کشاورزی با عنوان «عارضه خشکیدگی خوشه خرما» با حضور موسی نجفینیا عضو هیات علمی بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی از رادیو اقتصاد پخش شد.
نجفینیا ضمن اشاره به اهمیت خرما به عنوان یکی از محصولات مهم باغی ایران و سهم مهم آن در صادرات غیرنفتی گفت: عارضه خشکیدگی خوشه خرما از عوامل مهم محدودکننده و خسارتزای خرما، در اغلب مناطق جنوبی خرماخیز کشور است. عارضه خشكيدگي خوشه خرما اولين بار در سال 1368 از قلعه گنج و رودبار شهرستان کهنوج گزارش شد. در حال حاضر این عارضه در جنوب و شرق استان کرمان، و استانهای بوشهر، خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خور و بیابانک اصفهان شایع است و هر ساله درصد قابل توجهي از محصول خرماي کشور در اثر این عارضه از بین میرود.
وی در مورد بارزترين علايم ظاهري اين عارضه عنوان کرد: پژمردگي و چروكيدگي ناگهاني ميوه، خوشه چه و نهايتا تمامي خوشه همزمان با مرحله تبديل خارك به رطب از علایم ابتلا به این عارضه است و روی سایر اندامهای گیاهی علائم خاصی ندارد. بطور کلی ارقام تر و نیمه تر خرما نسبت به اين عارضه حساس هستند.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور افزود: نتايج تحقيقات انجام گرفته طي سالهاي گذشته نشان داد شرايط نامساعد اقليمي نامساعد مثل گرماي بيش از حد، كاهش رطوبت و وزش بادهاي گرم و خشك، در زمان تبديل خارك به رطب، عامل عارضه خشكيدگي و چروكيدگي خوشه خرما در مناطق خرماخيز جنوب كشور بوده و ساير عوامل ناشي از سوء مديريت نخلستان و برخی آفات و بیماریهای خرما، بر شدت خسارت ميافزايد.
نجفی نیا تاکید کرد: تحقیقات نشان داده است، میزان شدت عارضه خشکیدگی خوشه خرما در اراضی شور، دارای بافت سبک و در باغات فاقد پوشش گیاهی در بین ردیفهای خرما بیشتر است. انجام هرس اصولی، تغذیه مناسب، مدیریت آبیاری، گردهافشانی مناسب، هرس خوشه با رعایت نسبت تعداد خوشه به برگ، هدایت خوشهها، پوشش خوشه، ميانهكاري و وجود بادشكن باعث كاهش شدت خسارت عارضه خشکیدگی خوشه خرما میشوند.
لینک برنامه:
https://player.iranseda.ir/timeArchive-player/?VALID=TRUE&t=1&ch=19&ti=14:30&pno=1000&d=4/12/2025
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید