چهارشنبه, 27 فروردين 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۰۷:۱۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۱/۲۵ 
عضو هیات علمی موسسه در رادیواقتصاد:
آفت سرخرطومی حنایی خرما
عضو هيات¬ علمي موسسه تحقيقات گياه‌¬پزشكي كشور در برنامه مجله رادیویی کشاورزی رادیو اقتصاد، ممانعت از ایجاد زخم روی تنه درخت، آغشته کردن محل زخم با محلول سمی، هرس صحیح، استفاده از تله فرومونی و رعایت قرنطینه را به عنوان مهمترین روش‌های پیشگیری از آلودگی نخلستان‌ها به آفت مهم سرخرطومی حنایی خرما برشمرد

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، برنامه مجله رادیویی کشاورزی با عنوان «آفت مهم سرخرطومی حنایی خرما» با حضور کاظم محمدپور رییس بخش تحقیقات حشره‌شناسی کشاورزی از رادیو اقتصاد پخش شد.

محمدپور ضمن اشاره به اهمیت آفت سرخرطومی حنایی خرما به عنوان جدی‌ترین آفت نخل خرما و نارگیل گفت: این آفت توسط فائو به عنوان یکی از چهار عامل تهدیدکننده امنیت غذایی در دنیا معرفی شده است و خرماهای زینتی و مثمر میزبان آن می‌باشند. در حال حاضر استان‌های هرمزگان، کرمان، فارس، بوشهر و اخیرا یزد به این آفت آلوده هستند.

 این محقق حشره شناس ادامه داد: این سوسک دارای چهار مرحله زیستی تخم، لارو، شفیره و حشره کامل است و چرخه زندگی آن سه ماه طول می‌کشد. مرحله اصلی خسارتزایی، مرحله لاروی است که از شیره گیاهی موجود در دستجات آوندی جوانه مرکزی تعذیه می‌کند. چنانچه تعداد لاروها در یک درخت زیاد باشند، کانال‌های لاروی بهم متصل شده و حفره‌ای در تنه درخت ایجاد می‌شود که در نهایت موجب افتادن درخت خواهد شد. معمولا آلودگی در ارتفاع یک متری درخت اتفاق می‌افتد.

وی در مورد اهمیت شناسایی به موقع آفت عنوان کرد: این آفت معمولا در تنه درخت مخفی است و باغدار متوجه آن نمی‌شود، که در اینصورت طرف سه ماه درخت از بین می‌رود. این سوسک به درختانی که دارای زخم هستند جلب می‌شود، لذا برش تنه جوش و پاجوش توسط باغدار، سبب جلب آفت و تخم گذاری در آن می‌شود. وجود حتی یک لارو هم در درخت می‌تواند موجب کاهش بازدهی و عملکرد محصول شود.

رییس بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی افزود: نیشکر نیز یکی از میزبان‌های این آفت است، بنابراین صنایع نیشکر هفت تپه باید مراقب این آلودگی باشد. توجه به علایم برای شناسایی این آفت بسیار مهم است و شناسایی در مراحل اول بسیار سخت است، لذا بررسی تنه درخت، تنه جوش‌ها و پاجوش‌ها تا ارتفاع یک تا دومتری توصیه می‌شود. در صورت وجود سوراخ‌های کوچک روی تنه همراه با تراوش شیره چسبنده قهوه‌ای رنگ بدبو، بقایای پیله و پوسته شفیرگی، خشک شدن تنه جوش و سفید شدن برگ‌های تنه جوش بسیار مهم است.

وی در مورد پیشگیری از آلودگی نخلستان‌ها به این آفت شرح داد: ممانعت از ایجاد زخم روی تنه درخت، آغشته کردن محل زخم با محلول سمی و پوشاندن زخم‌ها با خمیر گچ، هرس صحیح در زمان مناسب، استفاده از یک تله فرومونی در چهار هکتار برای نخلستان‌های جوان و یک تله در یک هکتار در نخلستان‌های مسن بالای ۲۰ هکتار و رعایت قرنطینه برای پیشگیری از آلودگی به این آفت توصیه می‌شود.

محمدپور بهترین زمان ردیابی آفت را ابتدای بهار دانست و گفت: در ابن فصل باید درختان هر دوهفته بررسی شوند تا در صورت آلودگی، گازدهی کانال‌های لاروی با قرص فستوکسین توسط کارشناسان حفظ نباتات انجام گیرد. در این روش با پوشاندن دور تنه درخت با نایلون مانع خروج گاز شده و لاروها در داخل درخت خفه شده و از بین می‌روند.

لینک برنامه: https://radio.iranseda.ir/timeArchivePart/?VALID=TRUE&ch=19&ti=14:30&d=2025/4/9

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها