چهارشنبه, 20 فروردين 1404

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۲:۱۱
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۱/۱۷ 
عضو هیات علمی موسسه در برنامه رویش سیما:
تدوین دستورالعمل‌های مدیریت بیماری زنگ زرد گندم توسط محققین موسسه
عضو هیات‌علمی موسسه تحقيقات گياه‌¬پزشكي كشور در برنامه رويش شبكه آموزش سيما، ضمن معرفی بیماری زنگ زرد گندم، بر اهمیت پایش مزارع توسط کشاورزان و مدیریت به موقع بیماری با مشاهده اولین علایم تاکید کرد

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياه‌­پزشكي كشور، برنامه تلویزیونی رويش «بیماری زنگ زرد گندم» با حضور همایون کاظمی عضو هیات ‌علمی بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی از شبكه آموزش سيما پخش شد.

کاظمی در این برنامه گفت: گندم محصولی استراتژیک و راهبردی است، به طوری‌که ۴۰ درصد انرژی هر فرد در کشور از گندم تامین می‌شود. آلودگی  این محصول به آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز موجب کاهش عملکرد آن می‌شود. خسارت بیماری‌های گندم در کشور ما، حدود ۲۰ درصد است و در صورت اپیدمی بیماری، خسارت بسیار بیشتر خواهد شد. زنگ گندم یکی از مهمترین بیماری‌های گندم است که می‌تواند تا ۷۳ درصد به محصول گندم خسارت بزند، بنابراین مدیریت این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی علایم این بیماری را شبیه زنگ زدگی فلزات و عامل ایجاد آنرا نوعی قارچ معرفی کرد و افزود: در کشور ما سه نوع زنگ گندم گزارش شده است، زنگ زرد یا خطی که علایم آن به صورت جوش‌های زرد و نارنجی خطی است؛ زنگ قهوه‌ای که به صورت جوش‌های پراکنده است؛ زنگ سیاه که روی ساقه ایجاد می‌شود و رنگ جوش آن سیاه است. شناخت فنولوژی گیاه میزبان، تشخیص دقیق عامل بیماری، بیولوژی عامل بیماری‌زا و اپیدمیولوژی آن موارد مهمی هستند که در مدیریت بیماری به ما کمک می‌کنند.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور عنوان کرد: زنگ‌ها معمولا دومیزبانه هستند، میزبان اول گتدم و میزبان دوم از خانواده زرشک است. زنگ‌ها ۵ مرحله زندگی دارند، شکستن مرحله‌ای که قارچ توان تولید مکرر جوش‌های زرد و نارنجی را دارد، در مدیریت بیماری بسیار مهم است. قارچ عامل زنگ گندم هوازاد بوده و توانایی ایجاد نژادهای فیزیولوژیکی متعدد را دارد، اسپورها با جریان‌های جوی به راحتی منتقل می‌شوند.

کاظمی در مورد کاهش خسارت زنگ زرد گندم به روش مدیریت تلفیقی شرح داد: مدیریت تلفیقی با کشت رقم مقاوم و بذر سالم آغاز و با کنترل شیمیایی خاتمه می‌یابد. در این بین روش‌های به‌زراعی، تغذیه سالم، استفاده از کود مناسب، مدیریت آب و ... قرار دارد. با توجه به تاثیر زیاد سلامت سه برگ بالایی گندم در عملکرد گندم، استفاده از قارچکش‌های ثبت شده زیرنظر کارشناسان، می‌تواند مفید باشد.

وی در انتها ضمن اشاره به وجود دستورالعمل‌های فنی تدوین شده توسط محققین موسسه و امکان دسترسی کشاورزان از طریق سایت موسسه به آدرس www.iripp.ir گفت: پایش مزارع توسط کشاورزان بسیار مهم است و در صورت مشاهده اولین جوش‌ها باید برای کنترل بیماری اقدام شود. همچنین، پیش‌بینی زمان وقوع بیماری، در کاهش خسارت آن بسیار موثر است.

لینک مشاهده برنامه: https://telewebion.com/episode/0x1238dd82

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها