به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياهپزشكي كشور، برنامه تلویزیونی رویش با عنوان «بررسی عوامل زوال مرکبات در شمال ایران» با حضور فرید بیگی فیروزجاهی عضو هيات علمي آزمایشگاه تحقیقات کنترل بیولوژیک آمل از شبكه آموزش سيما پخش شد.
بیگی گفت: کلیه آسیبهای ناشی از عوامل زنده و غیرزنده به درخت که سبب رنگ پریدگی، ریزش برگهای شاخه انتهایی و خشکی درخت میشود، زوال نامیده میشود.
وی توضیح داد: زوال به دو نوع تدریجی و سریع تقسیم میشود. در زوال تدریجی، درخت در مدت 10 تا 15 سال خشک میشود، اما در زوال سریع، این فرآیند در عرض یک سال اتفاق میافتد. در زوال تدریجی، عوامل محیطی مانند تغییر اقلیم، گرما، سرما، خشکی و خصوصیات خاک تأثیرگذار هستند، در حالی که عوامل زنده اهمیت کمتری دارند. اما در زوال سریع، عوامل بیمارگر همچون نماتدها، ویروسها، باکتریها و به میزان کمتری قارچها، نقش زیادی ایفا میکنند.
بیگی اعلام کرد که زوال شدید معمولاً توسط بیمارگرهای ویروسی و پروکاریوتها که توسط آفاتی مانند شته، زنجره و پسیل منتقل میشوند، رخ میدهد.
عضو هیات علمی موسسه به زوالهای مختلف ایجاد شده در باغهای مرکبات اشاره کرد و گفت: یکی از زوالهای شدید در جنوب کشور بهسبب فیتوپلاسما و زوال ناشی از جاروک است. همچنین گرینینگ نیز از زوالهای مهم در جنوب کشور محسوب میشود. در شمال کشور تریستزا یکی از زوالهای مهم مرکبات است. برخی نماتدها نیز سبب زوال تدریجی میشوند و بیماریهای قارچی مانند فوزاریوم و فیتوفترا نیز نقش دارند.
بیگی درباره تریستزا، که یکی از عوامل مهم زوال در شمال کشور است، گفت: ناقل تریستزا که شتهها هستند، در باغات شمال به میزان زیاد حضور دارند و این باعث اپیدمی ویروس در سالهای اخیر شده است.
وی همچنین توضیح داد: عمدهترین زوال در 6 ماه اول سال و در زمان گرمتر بودن هوا رخ میدهد، هرچند در برخی موارد این مشکل در پاییز نیز ظاهر میشود.
وی در پایان به راههای مقابله با عارضه زوال پرداخت و گفت: اولین قدم تشخیص عامل ایجاد زوال است. در مورد عوامل غیرزنده، باید به حساسیت برخی پایهها نسبت به شرایط خاص خاک توجه شود. همچنین در مورد عوامل زنده، رعایت قرنطینه و پیشگیری از ورود آلودگی اهمیت دارد.
بیگی توصیه کرد که در شمال کشور از پایه نارنج که نسبت به ویروس تریستزا حساس است، استفاده نشود و بهداشت باغ نیز باید موردتوجه قرار گیرد.
لینک مشاهده برنامه: https://cdn1.iribtv.ir/mp4/20250101/amouzesh/2025-01-01_18-03-05.mp4
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید