به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، دوره آموزشی «مدیریت آفت سرخرطومی حنایی خرما» با تدریس کاظم محمدپور رییس بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی با حضور باغداران، بهره برداران و کارشناسان در محل سالن پیام ایستگاه نخیلات طبس واقع در استان خراسان جنوبی برگزار شد.
سوسک حنایی خرما با نام علمی Rhynchophorus ferrugineus یک گونه از سوسک های خرطوم دار است که وارد تنه درخت (پاجوش ها) می شود و تونل هایی داخل تنه درخت ایجاد می کند. این حشره بعد از بلوغ شروع به تخم گذاری کرده و قادر است بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ تخم بگذارد و به سرعت تکثیر شود. تخمگذاری غالبا در محل اتصال برگ جوان به ساقه یا در قسمت های زخمی تنه انجام می شود. چرخه کامل زندگی ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد. لاروها ۳ روز بعد از تخمگذاری تفریخ می شوند و به سرعت وارد بافت نرم و جوان خرما شده و ضمن تغذیه و ایجاد کانال می توانند در حالی که درخت سالم و شاداب به نظر میرسد باعث نابودی کامل آن شوند. معمولا خسارت این حشره به سادگی قابل مشاهده نیست و تنها زمانی می توان متوجه وجود سوسک حنایی خرما شد که برگها پژمرده می شوند یا درخت می افتد.
محمدپور سادهترین روش برای تشخیص آلودگی به این آفت را، بازرسی مشاهدهای دورهای نخیلات توسط نیروی انسانی ماهر و با دانش فنی و تجربی بالا برشمرد و اشاره کرد کنترل سرخرطومي حنايي خرما شامل ردیابی و شناسایی مداوم درختان آلوده و درمان آنها، تله گذاری فرومونی و نیز اعمال روشهای به باغی (حذف تنه جوش و پاجوش در ماههای سرد سال و پانسمان زخمها، آبیاری منظم و ممانعت از رسیدن آب به قاعده تنه درختان با خاکدهی آن) می باشد که باید در قالب مدیریت تلفیقی صورت گیرد.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید
