به گزارش روابط عمومی موسسه، سخنرانی طرح یاوران تولید با موضوع «بیماری آتشک درختان میوه و مدیریت آن» توسط آقای مهندس ابوالقاسم قاسمی عضو هیات علمی بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی روز دوشنبه 18 اسفندماه سال جاری به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی و محققین موسسه برگزار گردید.
درختان ميوه دانه دار از نظر تامين ميوه در مدت زمان طولاني سال و نيز منبع تامين مواد اوليه صنايع تبديلي و دارا بودن پتانسيل صادرات در منطقه از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و نقش مهمي در اشتغال و اقتصاد كشاورزي كشور ايفا ميكنند. سيب، گلابي و به از محصولات باغي مهم و اقتصادي هستند كه در اكثر نقاط دنيا و همچنين در ايران در كنار هم کشت ميشوند. اهميت اقتصادي ويژه دو محصول سيب و گلابي سبب شده است تا هر گونه خسارت كمي يا كيفي ناشي از آفات يا بيماريها مورد توجه خاصي قرار بگيرد. از جمله اين عوامل ميتوان به بيماري مهم آتشک درختان ميوه که در برخی سالها به عنوان يک عامل محدود کننده در توليد محصولات باغي دانه دار خصوصا به و گلابي شده است که تقريبا بازار کشور از وجود ميوه به و با نسبت کمتر گلابي تهي گشته است. اين بيماري به تنهايي ساير عوامل و منابع محدود کننده به و گلابي را تحت الشعاع خود قرار داده است و با توجه به شدت خسارتي که سالانه به اقتصاد کشاورزي وارد ميکند در بيساري از مناطق توليد يا اصلا کنترلي صورت نميگيرد و يا اينکه درست انجام نميشود. بيماري آتشك درختان سيب، گلابي و به در شرايط اپيدمي خسارتي معادل كل محصول دارد ولي مطابق گزارشات منابع مختلف ساليانه بين 20 تا 80 درصد خسارت وارد ميكند. هم اكنون بيماري آتشك در بسياري از مناطق كشور از جمله استانهاي تهران، مركزي، سمنان، آذربايجان غربي و شرقي، اردبيل، قزوين، زنجان، كردستان خراسان، قم، لرستان، فارس، كرمانشاه و اصفهان وجود دارد. اين بيماري در مناطقي که در فصل بهار و شکوفه دهي ميانگين دمايي بالاي ºC18است و رطوبت نسبي بالا يا بارندگي اتفاق ميافتد به شکل اپيدمي غيرقابل مهار در ميآيد، بنابراين در مناطق گرمسيري با توجه به انتشار بيماري آتشک در کشور در بيشتر سالها اپيدمي بيماري قابل پيشبيني است. پرورش زنبور عسل در باغ هاي درختان ميوه دانه دار به عنوان ناقل بيماري در مدت زمان کوتاهي عامل بيماري را در تمام باغ و منطقه منتشر کرده و باعث بروز اپيدمي گسترده ميشوند.
براي مديريت و پيشگيري از بيماري آتشك درختان ميوه دانه دار لازم است تلفيقي از موارد زير انجام گيرد: هرس اندامهاي آلوده در زمستان، اجتناب از قرار دادن كندوي زنبور عسل در باغ و يا نزديك آن در فصل گل، مبارزه با حشرات مكنده، دقت در استفاده از كودهاي ازته تا سرشاخه هاي جديد رشد زيادي پيدا نكنند. عدم کشت علوفه و يا محصولاتي نظير سبزي و صيفي در بين درختان، سمپاشي با مخلوط بردو یک درصدو 800 ميلي ليتر روغن زمستانه در 100 ليتر آب در آخر زمستان قبل از رسيدن جوانه ها به مرحله نوك نقره اي، سمپاشي در بهار با شروع گلدهي و در زمان گل يا بر اساس داده هاي حاصل از پيشآگاهي مريبلايت (Maryblyt) و پيش بيني زمان خطر. یا چهار مرحله سمپاشي با اكسي كلرور مس يك در هزار يا در صورت فراهم بودن آنتي بيوتيك استرپتومايسين به ميزان PPM 100 به فاصله زماني 4 روز سمپاشي شود. در صورت بروز بارندگي و بادهاي شديد بعد از ريزش گلبرگها و در زمان ميوه نيز ميتوان از مخلوط بردوفیکس یا بوردوسیف نيم تا یک درصد و یا نوردوکس نیم تا یک درهزاراستفاده نمود.