به گزارش روابط عمومی موسسه، سخنرانی علمی-ترویجی طرح یاوران تولید با موضوع «آشنایی با بیماری گرینینگ مرکبات و چگونگی مدیریت آن» توسط آقای دکتر علی علیزاده علیآبادی عضو هیات علمی بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی روز دوشنبه 29دیماه سالجاری به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری موسسه به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی، محققین و کارشناسان حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
بيماري ميوه سبز مركبات براي اولين بار در اواخر قرن نوزدهم (1890) توسط كشاورزان جنوب چين، استان گوانگدونگ ، بعنوان يك بيماري ناشناخته معروف به بيماري شاخه زرد (yellow shoot disease) مشاهده شد. در سال 1995 نام ( (HLB huang long bing را به عنوان نام عمومي و رسمي اين بيماري انتخاب كردند. در سال 1967، مشخص شد كه اين بيماري از طريق پيوند و نيز حشره ي پسيل از درخت آلوده به درختان سالم منتقل ميشود. در ابتدا عامل بيماري را «ويروسي» تلقي ميكردند. مدتي نيز پس از سال 1967 عامل HLB را شبه مايكوپلاسمايي مي پنداشتند تا اينكه عامل HLB اولين بار در سال 1970 با استفاده از ميكروسكوپ الكتروني مشاهده شد. در سال 1984 ماهيت باكتريايي بودن آن به اثبات رسيد. گونه های عامل این بیماری در نقاط مختلف دنیا عبارتند از:
Candidatus Liberibacter africanus, Candidatus Liberibacter asiaticus, Candidatus Liberibacter americanus ، پسيل آسیایی مرکبات Diaphorina citriناقل Candidatus Liberibacter asiaticus و Candidatus Liberibacter americanus و پسيل آفریقایی مرکبات Trioza erytreae ناقل Candidatus Liberibacter africanus است. تا كنون بيش از 40 گونه از گياهان خانواده ي روتاسه و برخي تيره ها ي ديگر به عنوان ميزبان سه گونه Liberibacter عامل بيماري ميوه سبز مركبات گزارش شده است. اكثر گونه هاي جنس Citrus مهمترين ميزبانان اين باكتري مي باشند.
اگر آلودگي بلافاصله پس از كاشت نهال رخ دهد، پس از مدتي تاج درخت زرد شده و درختان آلوده با شاخ و برگي تنك و متفرق، و سرشاخههايي خشكيده ظاهر ميشوند اما اگر آلودگي در درختان مسنتر رخ دهد، علائم بيماري منحصر و محدود به همان شاخهاي ميشود كه آلوده شده است و بقيه ي قسمتهاي درخت داراي رشد طبيعي با ميوه هايي سالم خواهند بود. مهمترين و شاخص ترين علائم اين بيماري، بر روي ميوههاي آلوده ظاهر ميشود. ميوههاي آلوده كوچك، نامتقارن با محوري خميده و بذوري چروكيده و عقيم هستند. مزه ميوههاي آلوده، شور و تلخ است. رنگ بخشهايي از سطح ميوههاي آلوده بخصوص سطوح مجاور گلگاه، تغيير نكرده و سبز باقي ميماند. به همين دليل نام"citrus greening disease" يا ميوه سبز مركبات به اين بيماري داده شده است. 11سايه روشنهايي از زرد، سبز روشن و سبز تيره در طيف هاي مختلف بر روي يك برگ بدون حاشيه يا مرز مشخص بين آنها باعث ميشود كه برگ حالت ابلقي يا blotchy mottle به خود بگيرد. در كشورهايي كه بيماري ميوه سبز مركبات (گرینینگ) شيوع دارد، تنها راه كاشت و داشت علمی و صحیح مركبات با توليد و عملکرد بالا، مديريت جامع این بيماري است، مديريت این بيماري با استفاده از راهبردهاي مديريت تلفيقي و با اعمال موارد زير در برخی از نقاط دنیا مانند آفريقاي جنوبي توصيه و اجرا شده است: :
1- تهيه نهال سالم از نهالستانهاي عاري از آلودگي
2- تمركز بر روي كاهش منابع آلودگی اوليه با حذف درختان و يا شاخه هاي آلوده.
3- كنترل ناقلين با استفاده از روشهاي مختلف و نگهداري جمعيت پسيل در پائين ترين سطح ممكن.
بدیهی است بدون اين عمليات، بيماري ميوه سبز مركبات در يك منطقه آلوده به سرعت گسترش خواهد يافت.