به گزارش روابط عمومی موسسه، سخنرانی علمی – پژوهشی با موضوع«تحلیل وضعیت مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی موسسۀ تحقیقات گیاهپزشکی کشور طی هشت سال اخیر با نگاهی به آینده» توسط جناب آقای دکتر محسن مفیدی نیستانک روز سهشنبه مورخ 23 دیماه به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی، محققین و کارشناسان حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
وی در این سخنرانی با اشاره به روند کلّی تاسیس موسسه، به تاریخچۀ ایجاد، توسعه و تکمیل مجموعههای بزرگ ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی در موسسه پرداخت. ایشان در ادامه با یادآوری ثبت موسسه به عنوان میراث ملی «فرهنگی-تاریخی» در سازمان میراث فرهنگی در سال 1390 خورشیدی، تاکید کرد که در ثبت این اثر دو ویژگی به عنوان شأن ملی ذکر شده است: یکی وجود موزهها و دیگری اثر بخشی ملی سلامت غذایی در موسسه. وی سپس ساختارِ تشکیلات ملّی و ستادی، ظرفيتها و توانمنديها، ضرورتها و مزیتهای ملی و شرح وظایف موسسه را که با ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی مرتبط هستند تشریح کرد.
دکتر مفیدی نیستانک در ادامه، درصد کل پرسنل موسسه را بر اساس سنوات خدمت، توزیع در بخشهای تحقیقاتی حسب میزان تحصیلات، نسبتِ کادر پشتیبان به پژوهشی و همچنین توزیع تجهیزات فنی، با ارائۀ آمار و گراف به شرکت کنندگان ارائه نمود. وی سپس با تحلیل آمار مبتنی بر درصد تعداد فقره عملکرد سالانۀ سازمان در شش حوزۀ تحقیق، آموزش، ترویج، نظارت و ثبت، مدیریت ذخایر و تنوع زیستی و تولیدات فناورانه، به بیان جایگاه موسسه در میان سایر موسسات تحقیقاتی پرداخت و در ادامه جایگاه عملکرد «مدیریت ذخایر و تنوع زیستی» در موسسه را تشریح نمود.
عضو هیئت علمی بخش تحقیقات ردهبندی حشرات، ابلاغ «برنامۀ راهبردي تحقيقات شناسايي، ردهبندي و مطالعۀ تنوع زيستي موجودات زندۀ مرتبط با گياهپزشكي» و تدوین «برش برنامۀ استراتژیک کلان پنجگانه در موسسه» در سالهای پیشین را از پتانسیلهای قابل بهرهبرداری برشُمُرد و با ذکر اهم چالشهای موجود در چهار محور توزیع و مدیریت نیروی متخصص، وضعیت تجهیزات، ابنیه و تاسیسات، میزان و زمان تخصیص اعتبارات و چالشهای مرتبط با علم و فناوری، به تحلیل چالشها و راهکارهای قابل بررسی و اقدام تا افق 1404 پرداخت.
وی در پایان با ذکر نقاط قوت و ضعف و همچنین فرصتها و تهدیدها، وضعیت چند اقدام راهبردی پژوهشی و مدیریتی به شرح زیر را پیشنهاد نمود:
1. مستندسازی فون و فلور مرتبط با ارتقای بهرهوری کشاورزی، امنیت غذایی و کاهش ریسک (قرنطینه، اگروتروریسم، فرسایش ژنتیکی محصولات کشاورزی، مدیریت دانش ذخایر زیستی و تشخیص سریع آفات و عوامل بیماریهای گیاهی و ...)؛
2. بررسی و تعیین شاخصهای ژئوسیستمی در بروز تغییرات فون و فلور کشاورزی مرتبط با تغییرات اقلیمی در راستای معرفی الگوهای جدید کشت، گیاهان نوکشت و آفات نوظهور؛
3. بررسی و تعیین شاخصهای تغییرات فون و فلور کشاورزی مرتبط با بروز انواع مقاومتهای آفات نسبت به آفتکشها؛
4. تحقیقات ملی و مستمر جمعآوری، شناسایی و تکمیل فون و فلور؛
5. بررسی، کشف و بهرهبرداری از ذخایر ژنتیکی مقاوم به شرایط نوظهور اقلیمی (پیشنیاز معرفی ارقام جدید پربازدۀ مقاوم به آفات و عوامل بیماریهای گیاهی و ...)؛
6. تدوین و پیشنهاد لوایح و آییننامههای پشتیبان و مرتبط با تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی؛
7. ایجاد و حمایت از کلکسیونهای بومی و مدیریت شبکۀ ملّی مجموعههای ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی گیاهپزشکی برای تسهیل تبادلات دانش، اطلاعات و نمونه در مراکز استانی و سطح کشور.
دکتر مفیدی نیستانک در پایان، ایمانِ متخصصین و مدیران به جایگاه حاکمیتی و غیرتصدیگری «مدیریت ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی»، اصلاح پایدار بودجۀ تخصیصی اعم از هزینهای و تملّکی در حوزه، بازتعريف ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی گیاهپزشکی در شبکۀ کشوری، ارتقای تعاملات و اقدامات مشترک تحقیقاتی ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی گیاهپزشکی در سطح ملی و نهایتاً لزوم تنظیم مجدد برش برنامۀ راهبردی ذخایر ژنتیکی و تنوع زیستی گیاهپزشکی و بازتعریف طرحهای کلان حسب معضلات گیاهپزشکی کشور را جزو مهمترین اقدامات پیشرو دانست.