به گزارش روابط عمومی موسسه، سخنرانی علمی-ترویجی طرح یاوران تولید با موضوع «آلودگی ذرت به مایکوتوکسینها و راههای کاهش آن» توسط آقای دکتر روحالله کرمی اسبو روز دوشنبه 22دیماه سالجاری به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی، محققین و کارشناسان حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
ذرت یکی از مهمترین محصولات غذایی در جهان است و غذایی اصلی برای اکثر کشورهای در حال توسعه میباشد. ذرت یکی از پنج غلات اصلی در سبد غذایی ایرانیان است و همچنین به عنوان یکی از اجزای خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است مزیتی مانند تخمیر کندتر داشته باشد و همچنین نشاسته بیشتری داشته باشد که برای هضم و جذب روده به عنوان گلوکز در دسترس خواهد بود. ذرت را به عنوان منبع خوبی برای تغذیه دام ساخته است. با این حال، تا حد زیادی در معرض آلودگی به مایکوتوکسین ها قرار دارد و این آلودگی باعث ایجاد خطرات جدی برای سلامتی انسان است. سموم توليد شده توسط قارچها بنام مايکوتوکسين شناخته مي شوند .مايکوتوکسين ها بعنوان محصولات متابوليکي ثانويه شناخته مي شوند. اين بدان معني است که مايکوتوکسين ها نقش خاصي در متابوليسم طبيعي و رشد قارچ ندارد و بطور معمول، البته نه کاملا انحصاري، توسط قارچهاي درحال رشد توليد مي شوند در حال حاضر بخوبي ثابت شده است که متابوليتهاي سمي قارچها يا مايکوتوکسين ها مسئول بسياري از بیماریهای واگیر در جوامع انساني و دامي به ويژه در دوران اخير بوده است. به منظور محافظت از سلامت انسان و دام ، حداکثر سطح مجاز در محصولات کشاورزی و فرآورده های غذایی برای مایکوتوکسینهای مهم چه در سطح اروپا و چه در سطح بین المللی ، تعیین گردیده است. تحقیقات زيادي از جمله روشهاي فيزِيکي و شيميايي براي خارج سازي يا سم زدايي آفلاتوکسين ها انجام شده است در سالهاي اخيراستفاده از روش هاي بيولوژيکي و شیمیایی در توکسين زدايي آفلاتوکسين ها بشدت افزايش يافته است و به عنوان يک روش نوين در دست بررسي هستند. برای برآورد خطرات آلودگی مایكوتوكسین، نیازبه نظارت مداوم است. محاسن نسبی کنترل های شیمیایی و بیولوژیکی باید تعیین شود تا مصرف کننده در معرض قارچ کش ها قرار نگیرد و از رویکرد های دوست دار محیط زیست استفاده شود، میبایست ترکیبی از ارقام با مقاومت متوسط در برابر قارچ ها و همچنین استفاده از قارچ کش (در صورت لزوم) در حال حاضر بهترین دفاع در برابر بیماری های قارچی است. مدل های پیش بینی ابزار مهمی برای پشتیبانی از نظارت و پیش بینی آسیب بیماری و آلودگی مایکوتوکسین در طول رشد محصول و در زمان برداشت است. زنده ماندن پاتوژن بر روی باقیمانده های محصول باید یک مرحله کنترلی مهم تلقی شود. خشک کردن ، تمیز کردن ، جداسازی و ذخیره دانه در شرایط کنترل شده برای اطمینان از ایمنی و کیفیت محصولات نهایی بسیار مهم است. متدهای رطوبت ساز میبایست در دمای مناسب رطوبت زدایی شوند. ازن زنی استراتژی امیدوار کننده ای برای اصلاح مواد آلوده است ، اما وجود و سمیت باقی مانده های حاصل از تخریب ناقص مایکوتوکسین ها نیاز به مطالعه بیشتر دارد. با این حال هر ساله استراتژی های کاهش و از بین بردن مایکوتوکسین ها بروز میشود تا ایمنی غذایی را بتوان به بهترین نحو عملیاتی نمود.