به گزارش روابط عمومی موسسه، سخنرانی علمی-ترویجی طرح یاوران تولید با موضوع«کنترل شته های خیار با تاکید بر روشهای کنترل بیولوژیک و غیرشیمیایی» توسط آقای دکتر سیدحسن ملکشی روز دوشنبه مورخ 12 آبانماه سالجاری به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری موسسه به صورت ویدئو کنفرانس با حضور اعضای هیات علمی، محققین و کارشناسان حوزه کشاورزی و ترویج در سطح ملی برگزار گردید.
در این سخنرانی عنوان شد: در مجموعه آفات گياهان خانواده كدوئيان، شتهها جزء آفات درجه اول محسوب ميشوند. شته ها با تغذيه مستقيم از شيره گياهي و توليد عسلك روي گياهان منجر به كاهش كمي و كيفي محصول ميشوند، ضمنا با انتقال بيماريهاي ويروسي از گياهان آلوده به گياهان سالم موجب خسارت غيرمستقيم به محصولات كشاورزي ميشوند. شته جاليز Aphis gossypii Glover از گونه هاي رايج و غالب روي گياهان خيار بوده كه خسارت هاي فوق الذكر را به گياه وارد ميكند. اين شته ناقل بيش از 60 نوع بيماري ويروسي به گياهان ميباشد. مصرف بيرويه سموم شيميايي عليه شته ها و ساير آفات منجر به مقاومت شته ها به سموم شده است، مقاومت شته جاليز به بيش از 20 حشره كش را گزارش كرده اند. با بروز مقاومت در جمعيتهاي شته جاليز، وجود باقيمانده سموم در روي خيار و مصرف تازه خوری آن ضرورت انجام پژوهش هایی در روي کنترل بیولوژیک و غیرشیمیایی شته هاي خيار محرز شد.
همچنین در این سخنرانی برخی از دشمنان طبیعی شته خیار که از مزارع خیار فصای آزاد جمع آوری و شناسایی شده بود معرفی شد و سپس شیوه های مدیریت شتهها با تاکید بر کاربرد زنبور پارازیتویید Aphidius colemani و پشه شته خوار Aphidoletes aphidimyza در کنار کاربرد ترکیبات غیرشیمیایی مشتمل بر عصاره های گیاهی و صابونهای حشره کش و رعایت اقدامات بهداشتی برای کارشناسان، مروجان و بهره برداران تشریح شد تا در آیندهای نزدیک شاهد بکارگیری روشهای جایگزین کاربرد سموم کشاورزی در گلخانه های خیار سطح کشور باشیم و محصول خیار عاري از باقي مانده سموم شيميايي تولید شود.