معرفي موزه جانورشناسی کشاورزی "ايران"
"Agricultural Zoology Museum of "IRAN
امروزه موزه هاي تاريخ طبيعي به لحاظ نگهداري ذخاير زيستي هر مرز و بوم و نقش سازنده آنها در گسترش جنبه هاي آموزشي و مطالعات تحقيقاتي از اهميت و جايگاه ويژه اي برخوردار هستند. همزمان با شروع فعاليت آزمايشگاه های تحقيقات جوندگان و پرندگان، سنگ بناي موزه جانورشناسي کشاورزي در نیمه دهه 1330 شمسی گذاشته شد (اولین نمونه مربوط به سال 1336 می باشد). حدود نیم قرن، موزه جانورشناسي عمدتا دربرگيرنده مجموعه هاي جوندگان و پرندگان بود. در سال 1393، کلکسيون هاي کنه ها، عنکبوتها و حلزونها و رابها، همچنین کلکسیون محتویات ریمه پرندگان شکاری نیز به این موزه اضافه شد. کلکسیون های نگهداري شده در اين موزه، علاوه بر آن كه نمونههاي ارزشمندي از تنوع زيستي كشور به حساب ميآيند، از اهميت بالاي اقتصادي در كشاورزي ايران برخوردار هستند.
نمونه هاي تاکسیدرمی شده پرندگان و پستانداران اين موزه همانند موزه هاي اروپايي داراي کارت مشخصات بوده، نمونه های عنکبوتها، حلزونها و رابها در شیشه نگهداری شده و اسلايدهاي کنه ها هم هر يک داراي برچسب مخصوص خودشان هستند. نمونه هاي موجود در اين موزه داراي کد عمومي ZMP (Zoology Museum of Plant Protection) هستند. نمونه هاي جوندگان با کد Rd (Rodentia)، پستانداران با کد Ma (Mammalia)، پرندگان با کد Av (Aves)، محتویات ریمه پرندگان شکاری با کد Bp (Bird pellet)، کنه ها با کد عمومي Ac (Acarida)، عنکبوتها با کد Ar (Aranea) و حلزونها و رابها با کد Ga (Gastropoda) مشخص شده اند. بانک اطلاعات اين نمونه ها (بجز کنه ها) نیز تکمیل شده است.
برخي از اهداف مهم موزه جانورشناسي کشاورزي:
• تکميل نمونه هاي موزه و تهيه مجموعه اي ارزشمند و پويا در ارتباط با جانورشناسي کشاورزي از نقاط مختلف سرزمين ايران.
• تامين اهداف پژوهشي به منظور شناسايي و مطالعه دامنه انتشار جغرافيايي گونه هاي مفيد و مضر در کشاورزي.
• انتشار مقاله، کتاب و بروشورهاي آموزشي و ترويجي در ارتباط با جانورشناسي کشاورزي.
• تامين اهداف آموزشي به منظور ارتقاي سطح علمي دانش آموزان و دانشجويان.
مجموعه جوندگان و پستانداران
جوندگان بزرگترين راسته پستانداران را تشکيل ميدهند و از مهمترين آفات محيطهاي کشاورزي و انساني ميباشند. مجموعه جوندگان از ابتداي تأسیس انستيتو بررسي آفات، يکي از مهمترين مجموعه هاي موجود در موسسه بوده است که به همراه مجموعه پرندگان، موزه جانورشناسي را تشکيل مي دادند. تهيه اين مجموعه مرهون زحمات مرحوم مهندس فيروز تقيزاده متخصص جوندگان و درعینحال مؤسس اين موسسه بوده است. همچنين اميرشاهپور وزيري و فريدون نظري در تکميل اين مجموعه تلاشهاي زيادي نموده اند. با توجه به بررسيهاي فونستيك جوندگان و ضرورت نگهداري نمونههاي جمعآوریشده، راسته جوندگان با حدود 442 نمونه و 36 گونه يکي از مهمترين بخشهاي اين موزه بوده و از كاملترين كلكسيون فون جوندگان كشور به شمار ميرود. قديميترين نمونه جونده از ايران مربوط به 22 آوريل 1962 است. همچنين، 82 نمونه از 25 گونه پستاندار ديگر (که شامل خرگوشها و حشره خواران نيز ميباشند)، در اين موزه وجود دارند. قسمت اعظم اين نمونه ها از داخل کشور جمع آوري شدهاند اما تعدادي از نمونه هاي موجود از کشورهاي اروپايي است. مجموعه جوندگان در دو بخش ارائه شده است: نمونه پوست تاکسيدرمي شده جوندگان و نمونه جمجمه جوندگان.
مجموعه پرندگان
راه اندازي اين مجموعه مرهون خدمات شايسته مرحوم دکتر ميرابوالفضل مبيني، رئیس اسبق بخش و بنيانگذار تحقيقات پرندگان در كشاورزي در موسسه است. اين مجموعه و مجموعه جوندگان از اواسط دهه 1330 شمسي سنگ بناي موزه جانورشناسي را تشکيل ميدادند. در راستاي اهداف موردنظر، کلکسيون پرندگان به وجود آمد و نمونه هايي از گونههاي مختلف تهيه شد. از اواسط دهه 1340 و ابتداي دهه 1350 شمسي، با اجراي طرحهاي جمعآوري و بررسي فون پرندگان كشور، كلكسيوني از گونههاي مختلف تهيه شد. قديميترين نمونه ايران مربوط به 18 مي 1956 است. در حال حاضر، حدود 260 نمونه پرندگان تاكسيدرمي شده مربوط به مناطق مختلف كشور، از 122 گونه شناسايي شدند كه يکي از مهمترين مجموعه هاي شناختهشده پرندگان در ايران است.
مجموعه محتويات معده پرندگان
بخش عمده اين مجموعه، مربوط به جمجمه جوندگان و پرندگان استخراجشده از ريمه (پلت) پرندگان شکاري بخصوص جغدها است. از ابتداي دهه 1380 شمسي، مجموعه محتويات پلت پرندگان شکاري بخصوص جغدها توسط دکتر ابوالقاسم خالقي زاده به اين مجموعه اضافه گرديد که از محتويات ريمه جغدها و پرندگان شکاري استخراج شدهاند. در حال حاضر حدود 470 نمونه از 21 گونه شناساییشده در اين مجموعه وجود دارد و بيش از 1000 نمونه هنوز شناسايي نشدهاند.
مجموعه کنه ها
کنه ها از زيررده عنکبوت مانندها Arachnidae از شاخه بندپايان Arthropoda ميباشند. تعداد اسلايدهاي اين مجموعه بالغ بر 10000 اسلايد است. اين مجموعه شامل نمونه هايي در زمينه کنه هاي گياهان زراعي و باغي، کنههای شکارگر، کنه هاي انباري و کنههاي لانه جوندگان و پرندگان ميباشد. نمونه هاي کنه موجود عمدتاً توسط مهندس بناياهو خليل منش، دکتر خسروشاهي، دکتر پارسي و دکتر دانشور و دکتر فريبا اردشير، مهندس پروانه برادران و دکتر مريم رضائي جمعآوري شدهاند. در مجموعه کنه ها، نمونه کنه هاي مفيد و مضر از دو بالاراسته Acariformes و Parasitiformes و راسته هاي Mesostigmata، Sarcoptiformes و Trombidiformes ميباشند.
مجموعه حلزونها و رابها
آزمايشگاه حلزونها و رابها فعاليت خود را از اوايل دهه 1340 شمسي توسط مهندس عبدالغفور ميرزايي شروع کرد و با فعاليتهاي مرحوم مهندس فرنگيس صبري به کار خود ادامه داد. نرمتنان (Mollusca) بعد از بندپايان (Arthropoda) دومين شاخه بزرگ عالم جانوري هستند که داراي تنوع گستردهاي ميباشند. گونه هاي مختلف آن آبزي يا خاکزي هستند. حلزونها (Snails) داراي صدف يا پوسته سخت (shell) هستند ولي رابها (Slugs) داراي پوسته تحليل رفته در زير جبه (mantle) ميباشند. مجموعه حلزونها و رابها در سال 1393 با 47 نمونه از 30 گونه حلزون و راب که اکثر آنها توسط دکتر الهام احمدي جمع آوري و شناسايي گرديده بود، بهصورت منجسم در موزه جانورشناسي کشاورزي ايران مورد بهره برداري قرار گرفت. در حال حاضر 100 ظرف حاوي 50 گونه از نمونه هاي حلزونها و رابها که از مناطق مختلف کشور جمع آوري شدهاند، در اين مجموعه وجود دارند. قديمي ترين نمونه اين مجموعه مربوط به 23 سپتامبر 1962 است.
مجموعه عنکبوتها
با آغاز فعاليت آزمايشگاه عنکبوتها از سال 1376، به تدريج مجموعه عنکبوتها شکل گرفت. اين مجموعه در سال 1393 بهصورت منجسم در موزه جانورشناسي کشاورزي کشور مورد بهره برداري قرار گرفت. نمونه هاي اين مجموعه عمدتاً توسط دکتر فريبا مظفريان و مهندس صحرا قوامي از استانهاي مختلف کشور جمع آوري شده اند. در اين مجموعه 134 نمونه از 84 گونه عنکبوت شناساییشده وجود دارد که برخي از نمونه ها داراي ميکرويال حاوي علائم نر و ماده بودن آنها است. قديميترين نمونه مربوط به 24 ژوئن 1996 ميباشد. چکلیست عنکبوتهاي نگهداري شده در اين موزه نيز تهيه گرديد. همچنين تعداد زيادي از نمونه هاي شناسايي نشده وجود دارند.
غرفه جانورشناسي نمايشگاه موسسه تحقيقات گياهپزشکي کشور
غرفه جانورشناسي نمايشگاه موسسه تحقيقات گياهپزشکي در سال 1387 همراه به بقيه بخشهاي موسسه تحقيقات گياهپزشکي راهاندازی شد. در سال 1389، همزمان با برگزاري کنگره گياهپزشکي، موزه جانورشناسي نيز در قالب مجموعه پرندگان و جوندگان بهطور موقت در کنار نمايشگاه موسسه منتقل شد. علاوه بر نمونه هاي نگهداري شده در اين موزه، نمونه هايي از علائم خسارت هر يک از گروه هاي جانوري، وسايل و ابزارهاي مورداستفاده در نمونه برداريها و روشهاي کنترل آنها در کشاورزي در غرفه بخش جانورشناسي موسسه تحقيقات گياهپزشکي کشور در معرض نمايش گذاشته شده اند.