به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياهپزشكي كشور، برنامه رويش با عنوان «آفات مهم مزارع گندم» با حضور ریحانه براتی عضو هيات علمي بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی از شبكه آموزش سيما پخش شد.
براتی در این برنامه گفت: گندم مهمترین محصولی است که در کشور ما کشت میشود و یک محصول استراتژیک و راهبردی است. آفات مهمی به گندم خسارت میزنند، که قطعا سن گندم مهمترین آنها و آفت کلیدی این محصول است که هر سال با طغیان آن مواجه هستیم.
وی افزود: دو مرحله سن مادر و پورگی از اهمیت زیادی برخوردارند. بخش اعظم مدیریت باید در مرحله سن مادر انجام شود و سپس پایشها و اقدامات تکمیلی در مرحله پوره سن صورت گیرد. سن گندم از برگ و دانههای گندم تغذیه میکند. تغذیه از دانههای گندم میتواند از بخش شیری خمیری و حتی پس از سفت شدن دانهها نیز صورت گیرد، اما آنچه حائز اهمیت است خسارت کیفی است. چون هنگام تغذیه، بزاق سن که حاوی ترکیبات تجزیه کننده پروتئین است، وارد دانهها شده و با تجزیه گلوتن، خمیری که از دانه های سن زده به دست میاید چسبندگی لازم را ندارد و اصطلاحا ور نمیآید این خسارت از آن جهت مهم است که مستقیما خودکفایی گندم را تحت تاثیر قرار میدهد. در شرایط فعلی مهمترین روش کنترل این آفت، کنترل شیمیایی در زمان مناسب است.
این محقق حشره شناس ادامه داد: بعد از سن گندم با آفات درجه دو گتدم مواجه هستیم که در راس آنها شتههای گندم قرار دارند. شتهها گونههای متعددی دارند و با مکیدن شیره گیاهی انتقال بیماری و کاهش سطح فتوسنتز گیله سبب کاهش عملکرد میشوند. شته ها به دلیل تولیدمثل زیاد و کوتاه بودن دوره رشدی، مقاومتشان به آفتکشها بالاست. با توجه به تعدد دشمنان طبیعی شتهها، حفظ دشمنان طبیعی اهمیت ویژه ای دارد. لذا سمپاشی باید در زمانی از روز انجام شود که دشمنان طبیعی کمترین حضور را دارند.
براتی تاکید کرد: آفات دیگری نیز در مزارع گندم وجود دارند، که بنا به برخی دلایل کمتر به آنها توجه شده است ولی مدیریت آنها میتواند به افزایش محصول کمک کند.
وی ادامه داد: زنبور ساقه خوارآفت دیگر گندم است که تخمها در داخل ساقه گذاشته میشود و لاروها ضمن تغذیه به سمت پایین ساقه و طوقه حرکت میکنند در آن قسمت به منطور ایجاد محلی برای زمستانگذرانی ساقه را برش میزنند. لذا ساقهها سست شده و یا وزش باد جدا میشوند با توجه به زندگی آفت در خاک، شخم، تناوب، مدیریت زراعی و تغذیه به مدیریت آن کمک میکند. همچنین مدیریت انجام شده برای سن مادر گندم نیز در مدیریت این آفت موثر است.
لینک برنامه: https://telewebion.com/episode/0x1384ff9b
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید