به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، برنامه از مزرعه تا سفره با موضوع «تولید گندم سالم» با حضور محمود معصومی سرپرست مرکز رشد نوآوریهای گیاهپزشکی از رادیو سلامت پخش شد.
معصومی در این گفتگو به اهمیت گندم به عنوان مهمترین محصول در تغذیه بشر اشاره کرد و گفت: خودکفایی گندم در ایران در سالهای اخیر به موضوعی حیاتی تبدیل شده است. وی همچنین به وجود ده نوع ویروس مختلف در مزارع گندم کشور اشاره کرد که دو نوع آن از اهمیت ویژهای برخوردار است.
معصومی یادآور شد: بیماری ویروسی کوتولگی زرد جو، در گذشته موجب نابودی کامل برخی مزارع در شهرکرد شد و در سال زراعی گذشته نیز شیوع شدیدی داشت که به خسارتهای قابل توجهی منجر شد. شتهها به عنوان ناقلین این ویروس نقش مهمی در گسترش آن دارند. علایم این بیماری شامل زردی و کاهش رشد گیاهان است، که زردی از نوک برگها آغاز شده و به سمت قاعده آنها انتقال مییابد.
وی ادامه داد: دومین بیماری ویروسی مهم گندم، بیماری موزاییک رگه گندم است که از حدود 40 سال پیش در ایران شناخته شده و گسترش زیادی در سطح جهان دارد. ارقام مقاوم زیادی نسبت به این ویروس شناسایی شده و مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده است.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور خاطرنشان کرد: توسعه و قدمت کشت، تأثیر زیادی بر احتمال حضور ویروس در مزارع دارد و استفاده از فناوریهای نوین در شناسایی ویروسها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
معصومی در پایان، رسالت محققین و اندیشمندان را درک عمیق مسأله دانست و توصیه کرد: برای پیشگیری از بیماریهای ویروسی، کشت را به مدت یک تا دو هفته به تأخیر بیندازند تا با خنک شدن هوا، جمعیت ناقلین کاهش یابد و احتمال انتقال ویروس کمتر شود. در مناطق سردسیر، ویروس کوتولگی زرد جو شیوع بیشتری داشته و با راهکارهای سادهای قابل کنترل است.
این محقق ویروس شناس گیاهی هشدار داد: استفاده از سموم برای مدیریت آفات و بیماریها، تنها به توصیه کارشناسان باید صورت گیرد، زیرا سموم به طور مستقیم تأثیری بر ویروسها ندارند. اما ضدعفونی بذر با سم گاچو میتواند تا حدودی از بروز بیماری در سال آینده جلوگیری کند.
لینک برنامه: https://player.iranseda.ir/epg-player/?VALID=TRUE&e=152679828
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید