Saturday, December 21, 2024
  • time : 00:00
  • Date : Sat Jan 02, 2021
گزارش برگزاری سخنرانی علمی – پژوهشی
«موانع غیرتعرفه‌ای در صادرات محصولات كشاورزی؛ تاكید بر حداكثر میزان مجاز باقیمانده‌ها (MRLs)، بهداشت گیاهی (SPS) و سلامت (Food safety) محصولات كشاورزی»
دکتر محمدکاظم رمضانی- 9دیماه

به گزارش روابط عمومی موسسه، وبینار علمی-پژوهشی «موانع غیر تعرفه ای در صادرات محصولات کشاورزی؛ با تاکید بر حداکثر میزان مجاز باقیمانده ها (MRLs)، بهداشت گیاهی (SPS) و سلامت (Food safety) محصولات کشاورزی» توسط جناب آقای دکتر محمدکاظم رمضانی روز سه‌شنبه 9 دی‌ماه سال‌جاری به وسیله بخش امور پژوهشی و فناوری با حضور اعضای هیات علمی و محققین موسسه برگزار گردید.

استانداردهای مواد غذایی از طرق مختلف تجارت محصولات کشاورزی را بویژه در کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر قرار داده است. در سال‌های گذشته، تعداد استانداردها در زنجیره تامین محصولات کشاورزی گسترش زیادی داشته است. از این رو، ممکن است افزایش سریع استانداردها منجر به موانع جدیدی در تجارت گردد، هر چند می تواند مشارکت کشورهای در حال توسعه در بازارهاي پر ارزش مواد غذایی جهانی را نيز افزايش دهد و منافع زیادی برای آن کشور‌ها در تعاملات تجاری بین الملل داشته باشد. در واقع، استاندارد‌ها در تجارت به عنوان کاتالیزور عمل می كنند و دسترسی کشورهاي در حال توسعه به بازارهای بین المللی محصولات غذایی را تسهيل، هزینه هاي تجارت را کاهش و پلی میان بازارهاي پردرآمد و تولید  بر قرار نموده و افزایش دسترسی کشورهاي در حال توسعه به بازارهای بین المللی را فراهم می کنند. پیوستن به استاندارد‌های جهانی به ارتقاء سيستم توليد و نوسازی زنجیره تامین کمک می کنند تا کشورها بتوانند موقعيت خود را در بازارهاي جهانی بدست آورند. یکی از مهمترین استاندارد‌های بین المللی حداکثر میزان مجاز باقیمانده آفتکش‌ها (MRLs) است که بر اساس شرایط گپ تعیین می شود. به دلایل متعدد این استاندارد که سازمان خوار و بار فائو و سازمان جهانی تجارت در تلاش برای یکسان سازی این استاندارد ها برای کمک به تجارت محصولات کشاورزی در سطح بین المللی هستند. اگرچه، آنالیز سلامت غذایی با MRL  شروع می شود ولی باMRL   پایان نمی‌یابد. برای ارزیابی سلامت غذایی در MRL پیشنهادی؛ حتما باید با در نطر گرفتن بازار و بر اساس ارزیابی ریسک انجام گیرد و گرنه استاندارد‌ها بر تجارت محصولات کشور اثر منفی خواهد داشت. بعضاً، به دلیل حذف آفتکش‌ها از سبد مصرفی کشور‌های وارد کننده سبب می شود حد مجاز آن آفتکش سخت گیرانه تر و برای مثال در اتحادیه اروپا به مقدار (01/0 پی. پی. ام) کاهش یابد. اخیرا ممنوعیت فروش آفتکش کلرپیریفوس و کلروپیریفوس-متیل در اتحادیه اروپا و توقف مصرف آن در برخی کشور‌های دیگر دنیا، و عدم تعیین عدد مرجع برای سمیت این حشره کش اعلام شده است. از آنجا که این آفتکش در کشور ما در محصولات زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در لیست آفتکش‌های پرمصرف کشور قرار دارد و با توجه به اجرای مورد Random Check برای محصولات صادراتی ایران به اتحادیه اروپا پیشنهاد می شود سازمان حفظ نباتات مصرف این آفتکش را در راستای مصرف کمتر و کمک به صادرات محصولات مدیریت نماید. توجه بخش‌های اجرایی مرتبط با سلامت محصولات کشاورزی به بهبود و اصلاح فرایند‌ها در سلامت محصولات مهمترین مولفه رسیدن به این مسئله و کمک به صادرات محصولات استراتژیک کشور خواهد بود. پایش محصولات از نظر آلاینده‌های محصولات غذایی باید بعنوان یکی از فاکتور‌ها در سلامت در نظر گرفته شود و بیشتر بر تصحیح فرایند‌ها در زنجیره پیجیده تامین تاکید شود.

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags