به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، مجله رادیویی کشاورز با موضوع «مدیریت تلفیقی عوامل خسارتزای انار»با حضور حسین فرازمند عضو هیاتعلمی بخش تحقیقات حشرهشناسی کشاورزی موسسه از رادیو اقتصاد پخش شد
فرازمند در این گفتوگو اظهار کرد: انار از محصولات اصلی و صادراتی ایران است و کشورمان سومین صادرکننده انار در جهان به شمار میرود. بنابراین، کنترل عوامل خسارتزای این محصول از اهمیت بالایی برخوردار است. مهمترین آفت انار در ایران، کرم گلوگاه انار است که در تمام مناطق انارخیز کشور بیشترین خسارت را وارد میکند. پس از آن، آفات مکندهای مانند شته سبز انار و کنه قرمز انار اهمیت دارند که بسته به شرایط اقلیمی، در برخی مناطق طغیان میکنند.آفتابسوختگی میوه انار نیز از عوامل مؤثر بر کیفیت و کمیت محصول به شمار میرود. همچنین بیماری اسکب انار در مناطق شمالی با رطوبت بالا اهمیت ویژهای دارد.در سالهای اخیر، عامل خسارتزایی که با آن مواجه هستیم آفت مگس میوه مدیترانهای است که در برخی مناطق کشور خسارتهای هنگفتی به محصول انار وارد کرده است.
عضو هیات علمی بخش حشره شناسی موسسه در ارتباط با مدیریت تلفیقی کرم گلوگاه اظهار کرد: این آفت معمولاً از اواخر اردیبهشت ظاهر شده و در گلوگاه انار تخمگذاری میکند. لارو پس از ورود به میوه، آن را آلوده میسازد. از آنجا که لارو داخل میوه حضور دارد، از دید کشاورز پنهان میماند؛ بنابراین باغدار باید بهطور مستمر باغ را پایش کند.هنگامیکه میوههای آلوده عامل گسترش بیماری هستند، رعایت بهداشت باغ و خارجکردن میوههای آلوده از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی دیگر از روشهای کنترل، «پرچمزدایی» است که امروزه با استفاده از دستگاههای پرچمزدای دستی یا الکترونیکی، کار باغداران را تسهیل میکند. بهترین زمان انجام این کار، حدود نیمه اول خرداد است. روش مؤثر دیگر، پوششگذاری میوه با کاغذ مخصوص یا پارچه توری میباشد.
فرازمند در ادامه به موضوع آفات مکنده پرداخت و گفت: شته سبز انار بیشتر در بهار و گاهی در پاییز، و کنه انار عمدتاً در تابستان مشاهده میشود. حضور این دو آفت بسته به شرایط اقلیمی متفاوت است؛ بنابراین باغداران باید بهطور منظم عملیات ردیابی را انجام داده و در صورت مشاهده، اقدام به مبارزه کنند. در صورت افزایش جمعیت شته، توصیه میشود از ترکیبات با منشأ گیاهی برای کنترل آن استفاده شود. درخت آلوده به کنه معمولاً از فاصله دور حالت گردآلود دارد و برای کنترل این آفت نیز باید از کنهکشهای با منشأ گیاهی بهره گرفت.
این محقق افزود: کائولین، که به صورت پودر وتابل بوده و در آب حل میشود، معمولاً برای کاهش خسارت آفتابسوختگی به کار میرود، اما در کنترل کنه نیز مؤثر است. وی درباره آفتابسوختگی توضیح داد: با توجه به تابستانهای گرم کشور، این پدیده موجب کاهش کمیت و کیفیت میوه انار میشود و باید مورد توجه قرار گیرد. افزون بر استفاده از کائولین که با دو نوبت محلولپاشی میتواند خسارت را کاهش دهد، روش پوشش میوه با پاکت روزنامه یا پارچه توری نیز مؤثر است.
وی در پایان گفت: زمانی که باغی به مگس میوه آلوده شود، محصول عملاً قابل استفاده نیست. از این رو، تحقیقات به سمتی گسترش یافت که بتواند بهطور همزمان مگس میوه، کرم گلوگاه و آفتابسوختگی را کنترل کند. نتیجه این پژوهش، تولید پوششی مخصوص از جنس کاغذ یا پارچه با هزینه تولید پایین بود. در صورتی که میوهها از اوایل فصل داخل این پوشش قرار گیرند، این روش با کاهش هزینهها و کنترل عوامل خسارتزا میتواند تا ۵۰ درصد درآمد باغدار را افزایش دهد.
لینک برنامه: https://player.iranseda.ir/epg-player/?VALID=TRUE&e=153012350
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید