به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، برنامه رویش با عنوان «تولید انبوه سنهای شکارگر» با حضور سیدحسن ملکشی عضو هیات علمی بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک از شبکه آموزش سیما پخش شد.
ملکشی ضمن تاکید بر ضرورت توسعه کشتهای گلخانهای محصولات خیار، گوجهفرنگی، فلفل و توتفرنگی گفت: تریپسها، سفیدبالکها، شب پره مینوز گوجهفرنگی و کنهها آفات عمده محصولات گلخانهای هستند. بهره برداران در گذشته برای کنترل آفات، چندین بار عملیات سمپاشی انجام میدادند و باقیمانده آفتکشها در محصولات گلخانهای اثر سوء بر سلامت مصرف کنندگان داشت و مانع صادرات برخی از محصولات میشد.
وی ادامه داد: امروزه کنترل آفات در قالب برنامههای مدیریت تلفیقی با تکیه بر کاربرد عوامل کنترل بیولوژیک استوار استريال که پایدارترین روش جایگزین برای استفاده از آفتکشهاست. کنترل بیولوژیک آفات موجب بهبود کیفیت و سلامت محصولات کشاورزی شده و قابلیت صادرات محصولات کشاورزی را افزایش میدهد. همچنین با کاهش خطرات زیست محیطی، سبب افزایش سلامت جامعه میشود.
ملکشی با اشاره به اهمیت پرورش عوامل کنترل بیولوژیک افزود: سنهای شکارگر از طیف وسیعی از آفات شامل بالپولکداران، شتهها، شپشکها و کنهها تغذیه میکنند. این سنها معمولا میزبانهای خود را در مراحل تخم تا حشره کامل مورد حمله قرار میدهند و در نهایت باعث مرگ آنها میشوند. سنهای شکارگر Macrolophus pygmaeus و Nesediocoris tenuis وOrius spp. از شکارگرهای مهم آفات محصولات گلخانهای در ایران هستند که میتوانند به عنوان عوامل مهم کنترل بیولوژیک در گلخانهها بکار گرفته شوند. این شکارگرها در برنامههای مدیریت تلفیقی آفات در شرایط گلخانهای در دنیا بصورت گسترده استفاده میشوند. سنهای شکارگر در صورت عدم کاربرد حشرهکشها و رهاسازی به موقع میتوانند نقش موثری در کاهش جمعیت شب پره مینوز گوجهفرنگی (توتا)، سفیدبالک، تریپسها و کنهها داشته باشند.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک تصریح کرد: پرورش سنهای شکارگر به سهولت در انسکتاریوم و گلخانهها امکانپذیر است. پورهها و حشرات بالغ سنهای شکارگر در گلخانهها از کنههای دولکهای، سفیدبالکها، تخم و لارو پروانهها و لارو مینوزها و تریپسها تغذیه میکنند. دانش فنی تولید تعدادی از سنهای شکارگر و سایر دشمنان طبیعی در موسسه به دست آمده است و تاکنون فناوری تولید انبوه بیش از شش عامل شکارگر و پارازیتویید به بخش خصوصی و شرکتهای دانش بنیان منتقل شده است. برخی از این شرکتها در ایران مبادرت به تولید این سنها و ارائه آن به شرکتهای توزیع کننده و واسط میکنند، تا به گلخانهداران عرضه کنند.
ملکشی در خصوص رهاسازی و استقرار سنهای شکارگر شرح داد: در زمان رهاسازی، باید از تراکم جمعیت آفت اطلاع داشت. در راستای توسعه و ترویج تولید و کاربرد سنهای شکارگر به بهرهبرداران، دانش فنی آن توسط موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور به شرکت تولیدکننده عوامل کنترل بیولوژیک و محصولات گلخانهای در مرکز، شمال غرب و شمال شرق کشور منتقل شده است.
شهریار عسگری عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران نیز به عنوان ضمن حضور در یکی از گلخانههای فلفل و بادمجان شهرستان ورامین، به شرح توسعه کاربرد عوامل کنترل بیولوژیک در کنترل آفات گیاهان گلخانهای در قالب مدیریت تلفیقی آفات مشتمل بر سه شیوه پیشگیری، پایش و اقدامات کنترلی پرداخت.
لینک برنامه: https://telewebion.com/episode/0x12e6c35c
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید