به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، وبینار آموزشی «مدیریت آفات مهم خرما» با تدریس رویا ارباب تفتی و کاظم محمدپور اعضای هیات علمی بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی در سطح ملی برگزار شد.
ارباب تفتی گفت: درخت خرما يكي از مقدسترين و قديميترين درختان ميوه شناخته شده براي انسان است. اين محصول نقش مهمي در تامين امنيت غذايي كشور، اقتصاد ملي، ايجاد اشتغال، توسعه پايدار كشاورزي ، حفظ محيط زيست و صادرات و ارزآوري ايفا ميكند. بر اساس آخرین آمار فائو، ایران در بین 41 کشور تولیدکننده خرما رتبه چهارم را از نظر سطح زیرکشت و میزان تولید دارد، اما از نظر میزان عملکرد در رتبه چهاردهم قرار دارد، که یکی از دلایل آن میتواند خسارت آفات مختلف در نخلستانهای کشور باشد.
وی ادامه داد: از مهمترین آفات خرما میتوان به چوبخواران شامل سوسکهای کرگدنی و شاخک بلند خرما اشاره کرد. این دسته از آفات که طی سالهای اخیر با تغییرات شرایط آب و هوایی و خشکسالیهای پی در پی و تغییر کیفیت آب و خاک از آفات درجه دوم به آفات مهمی تبدیل شدهاند، با استفاده از روشهای به باغی نظیر هرس در زمان مناسب، آبیاری و تغذیه مناسب، استفاده از تلههای نوری و فرومونی در برخی گونهها قابل مدیریت هستند.
این محقق حشره شناس شرح داد: در حال حاضر یک طرح پژوهشی و 7 پروژه در زمینههای مختلف، زیست شناسی و ارزیابی خسارت، کنترل شیمیایی وارزیابی تلهها روی چوبخواران خرما در دست انجام است. علاوه بر چوبخواران، زنجرک خرما از دیرباز در برخی استانها مشکل ساز بوده است، که کاربرد پوشش خوشه، کارتها و نوارهای زردرنگ، هرسهای 5 گانه، استفاده از کائولن و روغن پاشی در کنار استفاده از ترکیبات گیاه پایه ثبت شده میتواند به مدیریت موثر این آفت کمک کند.
کاظم محمدپور رییس بخش تحقیقات حشره شناسی در مورد آفت سرخرطومي حنايي خرما به عنوان مهمترين آفت نخيلات گفت: در ایران براي اولين بار در سال 1369، در شهرستان سراوان خسارت آن بر روي درختان خرما گزارش شد. در حال حاضر این آفت به صورت وسیع گسترش یافته است، به طوری که علاوه بر سیستان و بلوچستان در برخی مناطق استانهای هرمزگان، کرمان، فارس و بوشهر نیز سبب آلودگی درختان خرما شده و در حال گسترش می باشد. در مجموع 5 - 6/0 درصد درختان خرمای خاورميانه، در مناطق گسترش این آفت آلوده هستند.
وی افزود: لاروهای این آفت ضمن تغذیه، کانالهایی در جهات مختلف ایجاد کرده و موجب از بین رفتن سیستم آوندی گیاه میشوند. علايم خسارت سرخرطومی حنایی خرما زماني مشهود است كه درخت خرما متحمل خسارت فراوان و اغلب جبران ناپذير شده است. با توجه به اینکه تخم، لارو و شفيره سرخرطومي حنايي خرما در داخل تنه خرما مخفی است، شناسایی زودهنگام درختان آلوده دشوار است. وی سادهترین روش برای تشخیص آلودگی را، بازرسی مشاهدهای دورهای نخیلات توسط نیروی انسانی ماهر و با دانش فنی و تجربی بالا دانست.
محمدپور توصیه کرد کرد: مدیریت آفت سرخرطومي حنايي خرما در قالب مدیریت تلفیقی، شامل ردیابی و شناسایی مداوم درختان آلوده و درمان آنها، تله گذاری فرومونی و نیز اعمال روشهای به باغی (حذف تنه جوش و پاجوش در ماههای سرد سال و پانسمان زخمها، آبیاری منظم و ممانعت از رسید آب به قاعده تنه درختان با خاکدهی آن) میباشد.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید