چهارشنبه, 3 بهمن 1403

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۱۱:۰۸
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۱۱/۰۲ 
توسط اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور مطرح شد:
روش‌های انتقال ویروس در نهالستان و مدیریت آن
اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در وبینار آموزشی «انتقال بیماری‌های ویروسی در نهالستان‌ها و روش‌های مدیریت آن» کنترل ناقلین، استفاده از مواد گیاهی عاری از ویروس و ارقام مقاوم یا متحمل به ویروس را موثرترین روش کنترل ویروس‌های گیاهی در درختان میوه معرفی کردند

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، وبینار آموزشی «انتقال بیماری‌هایی ویروسی در نهالستان‌ها و روش‌های مدیریت آن» با تدریس اعضای هیات علمی بخش تحقیقات ویروس‌های گیاهی، در سطح ملی برگزار شد.

شیرین فرزادفر با اشاره به خسارت قابل توجه بیماری‌های ویروسی در درختان میوه هسته‌دار، به شرح علائم این بیماریها از جمله ویروسهای PNRSV و PDV و روش‌های انتقال آنها در نهالستان‌ها و باغات پرداخت و گفت: اولین گام برای مدیریت موفق بیماری‌های ویروسی، شناسایی و تشخیص این بیماریها در نهالستانها می‌باشد. خسارت بیماریهای ویروسی در درختان میوه‌ هسته‌دار بسته به نوع ویروس و سویه آن، میزان حساسیت میزبان و شرایط محیطی متفاوت بوده و از 80-2 درصد متغیر است. انتقال بیماریهای ویروسی در نهالستان‌های هسته‌دار از طریق دانه گرده، بذر، پیوندک، قلمه، حشرات ناقل مانند شته‌ها و نماتدها صورت می‌گیرد

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، با معرفی اجمالی مهمترین بیماری‌های ویروسی درختان هسته‌دار کشور و روش‌های نوین شناسایی آنها از جمله روش تعیین توالی نسل جدید (NGS) که برای اولین بار در کشور منجر به شناسایی عامل بیمارگر ویروسی جدید شده‌ است، اظهار داشت: انتشار بیماری‌های ویروسی از طریق نهال آلوده یک تهدید جدی برای تولید پایدار محصولات باغی کشور محسوب شده و عدم توجه به اهمیت این موضوع، در بلندمدت موجب کاهش توان رویشی درختان هسته‌دار و توسعه عارضه‌های زوال و کاهش عمر اقتصادی باغات حاصل از چنین نهال‌هایی می‌‌شود.

رضا پوررحیم ضمن شرح علائم و اهمیت اقتصادی بیماری‌های ویروسی مهم انگور، به روش‌های تشخیص و خسارت ناشی از آلودگی به این عوامل را در تاکستان‌ها پرداخت و گفت: ویروس‌های GFLV، ArMV، ToRSV و GLRaV3 از شایعترین ویروس‌های مهم در تاکستان‌های کشور هستند.

رییس بخش تحقیقات ویروس‌های گیاهی با تاکید بر اهمیت سلامت نهال در تولید اقتصادی تاکستان، توجه کارشناسان را به ترویج و آشنا نمودن کشاورزان به استفاده از نهال سالم جلب کرد. ایشان ضمن معرفی روش‌های انتقال بیماریهای ویروسی در نهالستانهای انگور از جمله توسط نماتدها، اصول مدیریت این بیماریها در نهالستانها بویژه روندهای تولید مواد گیاهی سالم انگور را با استفاده از تکنیک‌های کشت بافت، حرارت درمانی و شیمی‌درمانی مورد اشاره قرار داد.

طیبه کشاورز در این وبینار عنوان کرد: ويروس‌هاي بيماري‌زاي درختان ميوه بدليل انتشارشان از طريق اندام‌هاي تكثيري حائز اهميت مي‌باشند. علائم آلودگی درختان میوه به ويروس‌ها، ممکن است در زمان‌های محدودی از سال روی اندام‌های هوایی ظاهر شود و سپس به صورت نهفته درآیند. در موارد زیادی نیز علیرغم جداسازی ویروس از اندام‌های هوایی درخت، علائم خفيف و غيراختصاصي است و ویروس فاقد علائم مشخصی بر روی درخت می‌باشد.

وی افزود: از روش های مدیریت بیماری های ویروسی پیاده سازی برنامه‌های اعطای گواهی سلامت (Certification) برای درختان میوه است، که امکان تولید مواد تکثیری گیاهی سالم دارای اصالت ژنتیکی برای کشاورزان از طریق تکثیر گیاه مادری تست شده را فراهم می‌کند. علاوه بر کنترل ناقل و استفاده از مواد گیاهی عاری از ویروس، استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل به ویروس موثرترین راه کنترل ویروس‌های گیاهی به ویژه برای گیاهان چندساله و بویژه برای مناطقی که آلودگی ویروس به صورت اندمیک است، محسوب می‌شود.

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها