به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، شهرام شاهرخی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافتههای موسسه به تدریس در «کارگاه آموزشی کنترل کیفی گندم» برنامه توانمندسازی و ارتقا سطح دانش مسئولین فنی سیلوها، آزمایشگاهها وکارخانجات آردسازی استان مرکزی پرداخت. این برنامه، با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مرکزی و مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی استان در سالن مرکز اصحاب هنر و رسانه ماهور شهر اراک برگزار شد.
شاهرخی ضمن ارائه مطالبی در ارتباط با آفات، بیماریها و علفهای هرز گندم موثر بر عملکرد و ارزش نانوایی محصول گندم، از مرحله کاشت تا انبار گفت: سن گندم مهمترین آفت گندم در کشور است که در ایران و سایر کشورهای خاورمیانه، آسیای میانه، قفقاز و اروپای شرقی شیوع داشته و از هزاران سال پیش در برخی سالها سبب قحطی شده است.
وی ادامه داد: خسارت سن گندم به دو صورت کمی به معنی کاهش عملکرد در واحد سطح و کیفی میباشد. خسارت کیفی گندم، سبب کاهش پروتئین دانه شده و خمیر حاصل از این گندم قابل استفاده در نانوایی نمیباشد. عضو هیات علمی بخش تحقیقات سن گندم تاکید کرد: چنانچه بیش از 2 درصد دانههای گندم سنزده باشند، این گندم قابل استفاده برای تهیه نان نخواهد بود.
وی همچنین از بیماریهای گیاهی به عنوان دسته دیگری از عوامل خسارتزای زنده، که در عملکرد و سلامت محصول مشکل ایجاد میکنند یا کرد و اظهار داشت: زنگ زرد مهمترین بیماری گندم است، که به تنهایی و در صورت عدم کنترل در صورت اپیدمی قادر است، تا 73% محصول را از بین ببرد. زنگ سیاه، زنگ قهوهای، سیاهکهای پنهان و آشکار گندم، بیماریهای طوقه و ریشه و بیماری فوزاریومی گندم نیز از سایر بیماریهای مهم گندم میباشند. خوشبختانه مدیریت بیماریهای گندم یکی از اقداماتی است، که در راستای خودکفایی گندم انجام شده و بسیاری از بیماریها از جمله سیاهکها، با ضدعفونی بذر کنترل شدهاند. از سوی دیگر، ضدعفونی بذر باعث کاهش محلولپاشی و در نتیجه کاهش آسیب به محیط زیست میشود.
معاون پژوهشی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، در خصوص علفهای هرز مهم گندم عنوان کرد: تاکنون حدود 400 گونه علف هرز، از 44 خانواده گیاهی در مزارع گندم شناسایی شدهاند. علفهای هرز برای جذب آب و مواد غذایی، با گیاهان زراعی رقابت کرده و باعث ضعف گیاه و کاهش عملکرد آن میشوند. از طرفی علفهای هرز با تعرق خود سبب بالارفتن رطوبت محیط شده و بیماریهای قارچی و باکتریایی را در مزارع گندم افزایش میدهند، بنابراین وجود علفهای هرز، در مناطق جنوبی و مناطق گرم و مرطوب شمال کشور اهمیت زیادی دارند.
شاهرخی تاکید کرد: از آنجایی که بین 35 تا 40 درصد محصول گندم توسط عوامل زنده خسارتزا از بین میروند، کنترل این عوامل نقش بسزایی در رسیدن به خودکفایی گندم دارد. امنیت غذایی مولفههای مختلفی دارد که از آن جمله تولید کافی، تولید سالم و پایداری تولید میباشد. دستورالعملهای فنی مدیریت گندم سن زده از مزرعه تا سفره، توسط موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با همکاری سایر موسسات تحقیقاتی سازمان تات تدوین و در اختیار سازمان حفظ نباتات قرار داده شده است، که در مرحله اجرا میباشد.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید