به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، وبینار آموزشی «تناوب و اختلاط علفکشها» با تدریس حمیدرضا ساسانفر، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علفهای هرز، در سطح ملی برگزار شد.
ساسانفر در ابتدا با اشاره به خسارت قابل توجه علفهای هرز به محصولات، به نقش و جایگاه کنترل شیمیایی این عوامل خسارتزا در مزارع و باغات پرداخت و بر ضرورت استفاده صحیح از علفکشها تأکید کرد و گفت: سبد علفکشهای موجود با چالشهایی از قبیل عدم معرفی مولکولهای جدید با نحوه عمل متفاوت، حذف مولکولهای کنونی به دلایل سلامتی و محیط زیستی و گسترش علفهای هرز مقاوم روبهرو شده است. در این خصوص، بهکارگیری تناوب و اختلاطهای صحیح و موثر علفکشها علاوه بر کنترل اثربخش علفهای هرز، به پایداری مولکولهای موجود در سبد علفکش نیز کمک میکند.
وی افزود: هرگونه برنامه تناوب و اختلاط علفکشها باید بر اساس توصیههای نتایج پروژههای تحقیقاتی و توسط کارشناسان انجام شود؛ تا ضمن اثربخشی مناسب، منجر به از دست رفتن هزینه کنترل و خسارت احتمالی به محصول نشود.
عضو هیات علمی موسسه با معرفی اجمالی ۲۵ گروه مختلف علفکش و طبقهبندی آنها از نظر خطر مقاومت، به ضرورت استفاده تناوبی از علفکشها در مدیریت علفهای هرز گفت: علفکشهای با خطر بالای مقاومت مانند گروه ۱، ۲ و ۵، نباید بیش از ۲ سال متوالی در یک مزرعه استفاده شوند.
در ادامه، این محقق در خصوص استفاده صحیح و اصولی از اختلاط علفکشها اظهار داشت: پیش از انجام اختلاط علفکشها در مخزن سمپاش، اطلاعات برچسب ترکیبات باید با دقت خوانده شود و در صورت توصیه نسبت به آن اقدام شود. همچنین از اختلاط خودسرانه علفکشها با یکدیگر و سایر آفتکشها، کودها و غیره پرهیز شود و تنها از توصیهها و دستورالعملهای رسمی در این خصوص استفاده شود تا منجر به هدر رفتن هزینه و خسارت به محصول نشود.
ساسانفر با تأکید بر این نکته که اختلاط علفکشها موضوعی نسبتاً پیچیده است که نباید سادهانگاری شود، اذعان داشت که نمیتوان یک دستورالعمل کلی برای اختلاط علفکشها در محصولات مختلف معرفی کرد و توصیه اختلاط ترکیبات مختلف با توجه به واکنش گونه علفهرز موجود در مزرعه و سایر شرایط متفاوت است. عضو هیات علمی موسسه ضرورت انجام آزمایش پیشاختلاط به روش آزمون بطری به منظور ارزیابی سازگاری فیزیکوشیمیایی ترکیبات مورد اختلاط، پیش از اقدام به اختلاط علفکشها در مخزن سمپاش با رعایت ترتیب صحیح اختلاط فرمولاسیونها را خاطر نشان کرد.
ساسانفر سپس به معرفی اختلاطهای مورد توصیه در خصوص باریکبرگکشها و پهنبرگکشها در مزارع گندم به تفکیک تأثیر بر گونههای مختلف باریکبرگ و پهنبرگ منتج از گزارش پروژههای تحقیقاتی پرداخت.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید