به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياهپزشكي كشور، برنامه تلویزیونی «بیماریهای مهم خرما» با حضور موسی نجفینیا عضو هيات علمي بخش تحقیقات بیماریهای گیاهی از برنامه رويش، شبكه آموزش سيما پخش شد.
نجفی نیا در این برنامه اظهار داشت: خرما به لحاظ اقتصادی پس از غلات و حبوبات یکی از مهمترین خانوادههای گیاهی است و بیش از 95 درصد تولید خرما در استانهای جنوبی کشور صورت میگیرد. خرما به عنوان دومین محصول صادراتی مهم ایران بعد از پسته، نقش زیادی در زندگی مردم دارد و به عنوان پناهگاه، منبع دارو، و تولید مواد غذایی مانند قند و شیره مصرف میشود.
وی به معرفی بیماریهای مهم خرما پرداخت و بهویژه بیماری لکه برگی خرما اشاره کرد: با ایجاد لکههای مستطیلی روی برگها و محور برگ و خارها، باعث کاهش سطح سبز و عملکرد محصول میشود. این بیماری بیشتر در شرایط رطوبت بالا مشاهده میشود و میتواند به خشکیدگی کامل برگها منجر شود. این بیماری باعث کاهش سطح سبز برگ و در نتیجه باعث کاهش عملکرد نیز می شود. بیماری در ماههایی که رطوبت بالاست بیشتر دیده می شود .لکه ها ممکن است متصل شده و باعث خشکیدگی کامل برگ شوند این بیماری بیشتر روی برگهای پایینی و مسن دیده می شود و نیاز به سمپاشی روی برگهای میانی و جوان نیست.
نجفی نیا همچنین بیماری خشکیدگی برگ خرما را توضیح داد که با دو فرم متفاوت و دو قارچ مختلف وجود دارد و در شرایط تنش دما و رطوبت بسیار خطرناک است. علاوه بر این، به بیماریهای قارچی قرنطینهای اشاره کرد که میتوانند منجر به مرگ درخت خرما شوند و از اهمیت جلوگیری از ورود پاجوشهای آلوده به کشور تاکید کرد.
وی در مورد عارضه خشکیدگی خوشه خرما گفت: این مشکل میتواند منجر به ریزش میوهها شود و عواملی مانند بارندگی، گردهافشانی نادرست و شرایط محیطی همچون دمای بالا و رطوبت پایین در این امر موثرند. خشکیدگی خرما ناشی از عوامل محیطی است دمای بالای 43 و رطوبت کمتر از 20 درصد همزمان با بادهای گرم تابستانه میتواند میوهها را خراب کند. ارقام تر و میان رس به این عارضه حساس هستند و سالیانه 20 تا 25 درصد محصول از بین میرود.
نجفی نیا در پایان بر اهمیت مدیریت بیماریها پس از برداشت تاکید کرد و گفت: هرس خوشهها و ضدعفونی محل هرس باید بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد. استفاده از گرده سالم، تغذیه مناسب و مدیریت آبیاری بهعنوان عوامل کلیدی در پیشگیری و کاهش بیماریهای خرما مطرحند.
لینک دسترسی: https://telewebion.com/live/amouzesh?e=0x1079b29d
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید