جمعه, 7 دی 1403

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

  • ساعت : ۰۷:۵۸
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۱۰/۰۲ 
عضو هیات علمی موسسه در برنامه رویش سیما:
بیماری‌های مهم خرما
عضو هيات¬ علمي موسسه تحقيقات گياه‌¬پزشكي كشور در برنامه رويش شبكه آموزش سيما، ضمن معرفی بیماریهای مهم خرما، هرس خوشه‌ها و ضدعفونی محل هرس، استفاده از گرده سالم، تغذیه مناسب و مدیریت آبیاری را به‌عنوان عوامل کلیدی پیشگیری و کاهش بیماری‌های خرما معرفی کرد

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياه‌­پزشكي كشور، برنامه تلویزیونی «بیماریهای مهم خرما» با حضور موسی نجفی‌نیا عضو هيات­ علمي بخش تحقیقات بیماری‌های گیاهی از برنامه رويش، شبكه آموزش سيما پخش شد.

نجفی نیا در این برنامه اظهار داشت: خرما به لحاظ اقتصادی پس از غلات و حبوبات یکی از مهم‌ترین خانواده‌های گیاهی است و بیش از 95 درصد تولید خرما در استان‌های جنوبی کشور صورت می‌گیرد. خرما به عنوان دومین محصول صادراتی مهم ایران بعد از پسته، نقش زیادی در زندگی مردم دارد و به عنوان پناهگاه، منبع دارو، و تولید مواد غذایی مانند قند و شیره مصرف می‌شود.

وی به معرفی بیماری‌های مهم خرما پرداخت و به‌ویژه بیماری لکه برگی خرما اشاره کرد: با ایجاد لکه‌های مستطیلی روی برگ‌ها و محور برگ و خارها، باعث کاهش سطح سبز و عملکرد محصول می‌شود. این بیماری بیشتر در شرایط رطوبت بالا مشاهده می‌شود و می‌تواند به خشکیدگی کامل برگ‌ها منجر شود. این بیماری باعث کاهش سطح سبز برگ و در نتیجه باعث کاهش عملکرد نیز می شود. بیماری در ماههایی که رطوبت بالاست بیشتر دیده می شود .لکه ها ممکن است متصل شده و باعث خشکیدگی کامل  برگ شوند این بیماری بیشتر روی برگهای پایینی و مسن دیده می شود و نیاز به سمپاشی روی برگهای میانی و جوان نیست.

نجفی نیا همچنین بیماری خشکیدگی برگ خرما را توضیح داد که با دو فرم متفاوت و دو قارچ مختلف وجود دارد و در شرایط تنش دما و رطوبت بسیار خطرناک است. علاوه بر این، به بیماری‌های قارچی قرنطینه‌ای اشاره کرد که می‌توانند منجر به مرگ درخت خرما شوند و از اهمیت جلوگیری از ورود پاجوش‌های آلوده به کشور تاکید کرد.

وی در مورد عارضه خشکیدگی خوشه خرما گفت: این مشکل می‌تواند منجر به ریزش میوه‌ها شود و عواملی مانند بارندگی، گرده‌افشانی نادرست و شرایط محیطی همچون دمای بالا و رطوبت پایین در این امر موثرند. خشکیدگی خرما  ناشی از عوامل محیطی است دمای بالای 43 و رطوبت کمتر از 20 درصد همزمان با بادهای گرم تابستانه می‌تواند میوه‌ها را خراب کند. ارقام تر و میان رس به این عارضه حساس هستند و سالیانه 20 تا 25 درصد محصول از بین می‌رود.

نجفی نیا در پایان بر اهمیت مدیریت بیماری‌ها پس از برداشت تاکید کرد و گفت: هرس خوشه‌ها و ضدعفونی محل هرس باید به‌طور جدی مورد توجه قرار گیرد. استفاده از گرده سالم، تغذیه مناسب و مدیریت آبیاری به‌عنوان عوامل کلیدی در پیشگیری و کاهش بیماری‌های خرما مطرحند.

 

لینک دسترسی: https://telewebion.com/live/amouzesh?e=0x1079b29d

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

 

 

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها