به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، نشست خبرگانی «انتشار کرم برگخوار پاییزه» به میزبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به صورت نیمه حضوری برگزار شد.
هلن عالی پناه، عضو هیاتعلمی بخش تحقیقات ردهبندی حشرات، در این نشست به شناسایی کرم برگخوار پاییزه و مقایسه آن با سایر آفات پرداخت. وی اشاره کرد: این آفت که یکی از جدیترین آفات کشاورزی در جهان محسوب میشود، برای نخستین بار در مهرماه سال 1402 از مزارع ذرت اُرزوئیه در استان کرمان گزارش شد. تخمهای این آفت به رنگ زرد کمرنگ تا مایل به کرم هستند و پس از تفریخ، به قهوهای روشن تغییر میکنند. شناسایی لاروهای این آفت به دلیل شباهت به لاروهای جوان سایر گونهها دشوار است.
وی افزود: از جنس Spodoptera تاکنون پنج گونه از ایران گزارش شده است، که از روی شکل ظاهری افراد بالغ، سن آخر لاروی و اندام تناسلی نر و ماده از یکدیگر تشخیص داده میشوند. چنانچه شناسایی حشرات بالغ از روی شکل ظاهری دشوار بود، ساختار اندام تناسلی نر و ماده از انتهای شکم خارج شده و مورد مقایسه قرار میگیرد. این آفت در حال حاضر از 132 کشور گزارش شده است و قارۀ آفریقا بیشترین تعداد کشورهای آلوده را در خود جای داده است. آفت دارای دو نژاد میزبانی است که ممکن است همجا باشند.
رویا ارباب تفتی، عضو هیاتعلمی بخش تحقیقات حشرهشناسی، نیز به میزبانهای این آفت و نحوه مدیریت آن پرداخت و اظهار داشت: کرم برگخوار پاییزه که بهعنوان یک آفت قرنطینۀ خارجی در کشور محسوب میشود، آفتی مهاجم است و در حال حاضر از استان های کرمان، هرمزگان، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان گزارش شده است. ردیابی و پایش منظم کرم برگخوار پاییزه در مناطق آلوده و غیرآلوده برای تعیین شدت آلودگی و مناطق جدید آلوده شده، ضروری است. ردیابی به شیوه مشاهدهای، با استفاده از تلههای فرومونی و نوری قابل انجام است. الگوی پایش بسته به میزبان و مرحله رشدی آن متفاوت است، اما برای بوتههای کوتاه ذرت الگوی زیگزاگ یا W و برای بوتههای بلند آن الگوی نردبانی توصیه میشود.
وی ادامه داد: این آفت جوانه مرکزی در ذرت جوان و بلال در گیاهان بزرگتر را ترجیح میدهد. کنترل لاروهای سنین پایین با توجه به فعالیت گروهی، توده بدنی کوچکتر و دسترسی بیشتر، آسانتر است. کنترل شیمیایی در مرحله زایشی و گیاه ذرت بالغ تاثیری ندارد. شیوههای مدیریت زراعی مانند کاشت زودهنگام و همزمان در یک منطقه، شخم عمیق زمستانه و تابستانه، یخآب زمستانه، از بین بردن بقایای ذرت و علفهای هرز میزبان آفت، استفاده بهینه و در زمان مناسب از کود؛ در کنار کشت مخلوط با حبوبات نظیر لوبیا، سویا و ماش، میتواند موجب مدیریت اصولی آفت شود. چاپر زودهنگام ذرتهای آلوده و ممانعت از هر گونه نقل و انتقال به مناطق جدید، سبب کاهش جمعیت و محدود نگهداشتن گسترش آفت میشود.
رسول مرزبان، رییس بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک، نیز در سخنرانی خود به روشهای مدیریت تلفیقی برگخوار پاییزه و چالشهای کنترل شیمیایی این آفت اشاره کرد و گفت: برگخوار پاییزه یک شبپره چندینخوار است که لاروهای آن میتوانند از قسمتهای هوایی بیش از 350 گونه گیاهی، بهویژه خانواده گندمیان تغذیه کنند. این آفت باعث خسارت اقتصادی جدی به محصولات غذایی کلیدی (ازجمله ذرت، سورگوم، برنج، سویا) میشود. به نحویکه تنها در آفریقا باعث زیان سالانه 4/9 میلیارد دلاری میشود.
وی افزود: استراتژیهای کنترل شیمیایی برای مدیریت برگخوار پاییزه به دلیل باروری و تحرک بالا، توسعه سریع مقاومت به حشرهکشهای شیمیایی در جمعیتهای در معرض حشرهکشها، و انعطافپذیری فیزیولوژیکی و رفتاری بالای آن چالشبرانگیز است. بنابراین، استراتژیهای مدیریت تلفیقی مبتنی بر مهار زیستی مورد تاکید قرار گرفته است. گزارشهای متعدد نشان دهنده پتانسیل بالای کنترل زیستی از جمله زنبورهای پارازیتویید و عوامل کنترل میکروبی برای مهار برگخوار پاییزه است. از جمله مهمترین عوامل مهار زیستی که هم اکنون در افریقا و آمریکا عملیاتی شدهاند، میتوان به ویروسها و باکتریهای پاتوژن حشرات و پارازیتوییدهای تخم و لارو مانند تلنموس و تریکوگراما اشاره کرد.
شایان ذکر است، در این جلسه احمد چراغیان مدیر کل پایش و تحلیل خطر سازمان حفظ نباتات نیز به شرح اقدامات آن سازمان برای مهار این آفت، محمدرضا اصلاحی رییس بخش تحقیقات گیاهپزشکی خوزستان و افروز فارسی عضو هیاتعلمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی خوزستان به وضعیت انتشار این آفت در استان خوزستان پرداختند.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید