به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، روز یکشنبه 27 تیرماه سالجاری سخنرانی با موضوع «راهنمایی مصرف تناوبی حشرهکش ها و کنهکش ها» توسط خانم دکتر نرگس معماری زاده عضو هیات علمی بخش تحقیقات آفتکشها در شبکه دانش کشاورزی ارائه شد.
مقاومت حشرات به حشره کش ها یکی از چالش های مهم کاربرد آفت کش های شیمیایی است، به طوریکه تا به امروز بیش از 586 گونه از بندپایان به یک یا چند کلاس از آفت کش ها مقاوم شده اند. 4 نوع استراتژی برای مدیریت و کنترل موثر مقاومت به آفت کش ها وجود دارد. یکی از مهم ترین این استراتژی ها، تناوب کاربرد حشره کش ها و کنه کش ها بر اساس نحوه عملکرد آنهاست. تناوب مصرف حشرهکشی، با بکارگیری و مصرف حشرهکشهایی با نحوه اثر متفاوت انجام می شود. نحوه اثر حشره کش ها بر اساس گروه بندی کمیته اقدام علیه مقاوت آفات به حشره کش ها به 5 دسته اصلی تقسیم می شود. این گروه بندی ها عبارتند از: 1) مکان های هدف مربوط به عضله و اعصاب؛ 2) مکان های هدف مربوط به رشد و نمو؛ 3) مکان های هدف مربوط به تنفس؛ 4) مکان های هدف مربوط به لوله گوارش میانی و 5) مکان های هدف غیر اختصاصی یا نامشخص. راهکارهای دیگر مدیریت مقاومت حشره کش ها عبارتند از استفاده از مدیریت تلفیقی آفات، اختلاط سازگار آفت کش ها در مخزن سمپاش و بهینه سازی مصرف سموم. به طور کلی هدف از مدیریت موفق مقاومت حشرات به حشره کش ها، ممانعت از بروز مقاومت یا به تاخیر انداختن مقاومت به حشره کش/کنه کش و کمک به بازگرداندن حساسیت به آفت کش در جمعیت مقاوم شده است. نکته مهم دیگر در مورد مدیریت مقاومت به آفت کش ها این است که پیشگیری از بروز مقاومت از بازگرداندن حساسیت ساده تر است.
این سخنرانی با همکاری اداره آموزش و ترویج موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور و توسط معاونت علمی و شبکه دانش کشاورزی موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، در قالب سلسله برنامههای ویدیوکنفرانس انتقال دانش به روز در گستره ملی بخش کشاورزی جهت استفاده بهره برداران، کشاورزان پیشرو، کارشناسان پهنه و محققین سراسر کشور برگزار گردید.

