بخش تحقیقات گیاه پزشکی مازندران

تاریخچه

 

ایستگاه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی خشکداران در سال 1345 تأسیس و فعالیت‌های تحقیقاتی خود را از سال 1348 آغاز نمود. فعاليت‌هاي تحقيقاتي در زمینه مسائل گیاه‌پزشکی در استان مازندران از سال 1305 با ورود آفت قرنطينه‌اي شپشك استراليائي همراه نهال‌هاي آلوده مركبات در این ایستگاه رسماً شروع و اداره مذکور از ابتدا با نام آزمایشگاه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مستقر در مرکبات ایستگاه خرم‌آباد تنکابن با هدف مبارزه صحیح با آفات و بیماریهای مرکبات، برنج و جنگل استان‌های مازندران، گلستان و گیلان تأسیس گردید. بطوریکه ارائه  راه‌کارهای مبارزه بیولوژیک علیه شپشک‌های استرالیایی و آرد آلود( آفات مهم مرکبات مناطق شمالی) با ورود و پرورش کفشدوزک‌های Novious  cryptolemus   در انسکتاریوم  به تعداد زیاد و پرورش و تکثیر زنبور تریکوگراما برای مبارزه با آفت مهم برنج یعنی کرم ساقه خوار برنج و ده‌ها راهکار های دیگر که موجب استفاده کمتر از سموم آفتکش و حفظ محیط زیست گردیده، ارائه نموده است.

روساي این ايستگاه از بدو تأسيس به ترتيب مهندس نظمي افشار، مهندس پرویز مستوفي پور، دكتر آقاجانزاده، دکتر مهدويان دو دوره، مهندس صائب جوادی و در حال حاضر دکتر مهدويان می‌باشند.

ایستگاه تحقیقات خشکه‌داران در کیلومتر 2 جاده کناره ( عباس آباد به نشتارود) و به فاصله 15 کیلومتر از شهرتنکابن، در بخش نشتا از شهرستان تنکابن واقع گردید.  مساحت ایستگاه 15 هکتار است. رودخانه ای از وسط ایستگاه از شرق به طرف غرب در حال جریان می‌باشد و جاده خشکه‌داران از شمال به طرف جنوب ایستگاه کشیده شده است وایستگاه را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم کرده است. این آزمایشگاه تا سال 1368  بعنوان بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مازندران، عهده‌دار فعالیت‌های گیاه‌پزشکی استان مازندران بود. در سال 1361 آزمايشگاه تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي شرق مازندران در ساري تشكيل شد. در سال 1366 با تشكيل مركز تحقيقات كشاورزي مازندران در ساری،  آزمایشگاه ساری تحت عنوان  بخش تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي (بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی فعلی)  به مرکز تحقیقات انتقال یافت و جزء یکی از واحدهاي تحقيقاتي اين مركز شد و ایستگاه  تحقيقات آفات و بيماريهاي گياهي خشکه‌داران زیر نظر مرکز تحقیقات مازندران به فعالیت خود در خصوص مسایل گیاه‌پزشکی و گل و گیاهان زینتی ادامه می‌دهد.

بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مازندران هم‌اکنون در محل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران واقع در کیلومتر 8 جاده ساری- قائمشهر، ساری، مازندران قرار دارد.

       


دستاوردها

 

- در حال حاضر اعضای هیأت علمی و کارشناسان محقق این بخش در بیش از چهل کمیته و کارگروه برون سازمانی (بیرون از مجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) استانی و ملی عضو و کلیه مسائل گیاه‌پزشکی استان با هماهنگی و مطابق دستورالعمل های این همکاران انجام می‌گردد.

- تقلیل مصرف آفت‌کش‌ها از 15000 تن در دهه 60 به کمتر از 4500 تن در دهه 80 در استان مازندران ثمره بخشی از تلاش‌های همکاران این بخش با همیاری بخش اجرایی در طی بیست سال می‌باشد. علاوه بر این بخش تعداد زیادی از سموم آفت کش پر خطر حذف و طی آزمایشات سموم انجام شده توسط این بخش سموم کم خطر جایگزین آنها گردیده است.

- آنچه در عناوین مقالات ذکر شده در واقع اغلب دستاوردهای بخش است که قسمت کاربردی آن به بخش اجرا منتقل شده و مورد استفاده قرار گرفته است.

- کلیه دستورالعمل‌های کنترل آفات، بیماریها و علف‌های هرز محصولات اساسی استان مانند مرکبات، برنج، گندم و دانه‌های روغنی توسط همکاران بخش تهیه و در اختیار بخش‌های اجرایی قرار گرفته است. هر ساله نیز تجدید نظر و با ارائه نتایج نو در آن به بخش‌های اجرایی ارسال می‌گردد.

- آنچه علفکش، قارچکش و حشره کش در استان و در بخش کشاورزی مورد استفاده است، در پروژه‌های آزمایش سموم توسط همکاران این بخش تایید و معرفی گردیده است.


محققین

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0