بخش تحقیقات گیاه پزشکی کردستان

تاریخچه

فعالیت تحقيقاتي در زمينه آفات و بيماريهاي گياهي در استان كردستان  از سال 1362، با بكار گيري يك نفر  تكنسين و بصورت ضميمه آزمايشگاه آفات و بيماريهاي گياهي كرمانشاه آغاز شد و از سال 1364 تا 1368 با راه اندازی آزمايشگاه سنندج، زير نظر شوراي تحقيقات استان (در محل مجتمع خاکشناسی وقت) ادامه داشته است. پس از آن نيز با تأسیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و با احداث ساختمان ویژه در ایستگاه گریزه تا سال 1389 ، بصورت بخشي از مركز تحقيقات كشاورزي و يا كشاورزي و منابع طبيعي كردستان فعالیت داشت. از سال 1395 با توجه به تصمیم موسسه و سازمان تحقیقات با وجود 4 نفر عضو هیات علمی و 2 نفر محقق غیر هیأت علمی و نیز علیرغم اولویت کشاورزی در استان و نیز سابقه  اجراي بیش از 100 طرح ملي و استاني، این بخش منحل و اعضای آن در بخش تحقیقات زراعی باغی ادغام شدند.

با توجه به اولويتها و چالشهاي گیاه‌پزشکی استان طرحهای اجرا شده عمدتاً در زمينه آفات ، بيماريها و علف‌هاي‌هرز، محصولات مهمي چون گندم، نخود، جو و در مواردي يونجه، توت فرنگي، مو و هسته داران بوده است. اخيراً نيز بررسی عوامل خسارتزای محصولاتی مانند کلزا، سيب­زمينی و عرصه جنگل و مرتع نيز به آن افزوده شده­ است. مسئله يابی، ايجاد بانك اطلاعاتي آفات، بيماري­هاي گياهي و علف­های‌هرز و نيز همكاري با بخش­هاي اجرایی از ديگر فعاليت­هاي اين بخش است.


دستاوردها

اولین گزارش از وجود بیماری قرنطینه‌ای  لکه زاویه ای باکتریایی برگ توت فرنگی در ایران (بازدیدهای مزرعه ای متفرقه)

گزارش کنه سیکلامن (توت فرنگی) برای نخستین بار از ایران (طی بازدیدهای مزرعه ای متفرقه)

استفاده از روش آفتابدهي خاك به عنوان يك روش غيرشيميايي بسيار مناسب براي كنترل آفات، بيماريها و نماتودهاي مزارع توت فرنگي (طرح استانی)

 ارائه روش مبارزه زراعي برعليه شپشك ريشه گندم به­ صورت انجام شخم پاييزه جهت از بين­بردن ميزبان­های ثانويه (علف­هاي هرز) و گندم­هاي خودرو  در زمان آيش و جلوگيري از ريزش دانه هنگام برداشت.

معرفي قارچكش Difenoconazol (Dividend)  جهت كنترل مؤثر سياهك­ پنهان پاكوتاه (098-78-11- 114)

معرفي علف كش اراديكان بصورت قبل از كاشت و مخلوط با خاك جهت كنترل علفهاي هرز مزارع نخود.

معرفي علف كش جديد گرانستار جهت كنترل علفهاي هرز مزارع گندم استان.

معرفي روش سوزاندن بقاياي مزارع يونجه در اواخر اسفند ماه به عنوان يك راهكار مؤثر در كاهش جمعيت آفت سرخرطومي برگ يونجه.

معرفي روش چرانيدن مزرعه يونجه در فصل پاييز توسط دام به عنوان يك روش غيرشيميايي، جهت كاهش جمعيت زمستانگذران آفت سرخرطومي برگ يونجه.

تاثير بالاي سم آوانت بر روي هليوتيس نخود و اثرات سو كمتر آن بر محيط و حشرات مفيد.

تعيين گونه و سيکل زندگی زنبور برگخوار كلزاAthalia rosae ، شناسايي دشمنان طبيعي آن و بررسي تاثير دو سم جديد به صورت تيمار بذري در كنترل اين آفت.

مشخص نمودن نقش مثبت افزودني­ها در كاهش دز مصرفي حشره­كش هاي فنيتروتيون و دلتامترين در كنترل شيميايي سن گندم (46643-28/11/93)


محققین

6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0