Wednesday, January 22, 2025
  • time : 14:20
  • Date : Sun Jan 19, 2025
شهرام شاهرخی به مناسبت صدسالگی تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور خبر داد:
تدوین دستورالعمل‌های فنی مدیریت گندم سن زده از مزرعه تا سفره توسط موسسه تحقیقات گیاه‌پزشكی كشور
معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور در برنامه توانمندسازی و ارتقا سطح دانش مسئولین فنی کارخانجات آردسازی استان مرکزی، بر اهمیت کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز در گندم، برای رسیدن به خودکفایی تولید تاکید کرد

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، شهرام شاهرخی معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های موسسه به تدریس در «کارگاه آموزشی کنترل کیفی گندم» برنامه توانمندسازی و ارتقا سطح دانش مسئولین فنی سیلوها، آزمایشگاه‌ها وکارخانجات آردسازی استان مرکزی پرداخت. این برنامه، با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان مرکزی و مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی استان در سالن مرکز  اصحاب هنر و رسانه ماهور شهر اراک برگزار شد.

شاهرخی ضمن ارائه مطالبی در ارتباط با  آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز گندم موثر بر عملکرد و ارزش نانوایی محصول گندم، از مرحله کاشت تا  انبار گفت: سن گندم مهمترین آفت گندم در کشور است که در ایران و سایر کشورهای خاورمیانه، آسیای میانه، قفقاز و اروپای شرقی شیوع  داشته و از هزاران سال پیش در برخی سال‌ها سبب قحطی شده است.

وی ادامه داد: خسارت سن گندم به دو صورت کمی به معنی کاهش عملکرد در واحد سطح و کیفی  می‌باشد. خسارت کیفی گندم، سبب کاهش پروتئین دانه شده و خمیر حاصل از این گندم قابل استفاده در نانوایی نمی‌باشد. عضو هیات علمی بخش تحقیقات سن گندم تاکید کرد: چنانچه بیش از 2 درصد دانه­های گندم سن­زده باشند، این گندم قابل استفاده برای تهیه نان نخواهد بود.

وی همچنین از بیماری‌های گیاهی به عنوان دسته دیگری از عوامل خسارت‌زای زنده، که در عملکرد و سلامت محصول مشکل ایجاد می‌کنند یا کرد و اظهار داشت: زنگ زرد مهمترین بیماری گندم است، که به تنهایی و در صورت عدم کنترل در صورت اپیدمی قادر است، تا 73% محصول را از بین ببرد. زنگ سیاه، زنگ قهوه‌ای، سیاهک‌های پنهان و آشکار گندم، بیماری‌های طوقه و ریشه و بیماری فوزاریومی گندم نیز از سایر بیماری‌های مهم گندم می‌باشند. خوشبختانه مدیریت بیماری‌های گندم یکی از اقداماتی است، که در راستای خودکفایی گندم انجام شده و بسیاری از بیماری‌ها از جمله سیاهک­ها، با ضدعفونی بذر کنترل شده‌اند. از سوی دیگر، ضدعفونی بذر باعث کاهش محلول‌پاشی و در نتیجه کاهش آسیب به محیط زیست می­شود.

معاون پژوهشی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، در خصوص علف‌های هرز مهم گندم عنوان کرد: تاکنون حدود 400 گونه علف­ هرز، از 44 خانواده گیاهی در مزارع گندم شناسایی شده­اند. علف‌های هرز برای جذب آب و مواد غذایی، با گیاهان زراعی رقابت کرده و باعث ضعف گیاه و کاهش عملکرد آن می­شوند. از طرفی علف‌های هرز با تعرق خود سبب بالارفتن رطوبت محیط شده و بیماری‌های قارچی و باکتریایی را در مزارع گندم افزایش می­دهند، بنابراین وجود علف‌های هرز، در مناطق جنوبی و مناطق گرم و مرطوب شمال کشور اهمیت زیادی دارند.

شاهرخی تاکید کرد: از آنجایی که بین 35 تا 40 درصد محصول گندم توسط عوامل زنده خسارتزا از بین می­روند، کنترل این عوامل نقش بسزایی در رسیدن به خودکفایی گندم دارد. امنیت غذایی مولفه‌های مختلفی دارد که از آن جمله تولید کافی، تولید سالم و پایداری تولید می­باشد. دستورالعمل‌های فنی مدیریت گندم سن زده از مزرعه تا سفره، توسط موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با همکاری سایر موسسات تحقیقاتی سازمان تات تدوین و در اختیار سازمان حفظ نباتات قرار داده شده است، که در مرحله اجرا می­باشد.

 

 جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

 

 

 

 

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags