به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، در راستای آموزش کارشناسان و بهره برداران با روشهای مدیریت کنترل تلفیقی آفات محصولات کشاورزی، برنامه روز انتقال یافتههای تحقیقاتی «اهمیت تریپسهای خسارتزای محصولات کشاورزی و روشهای مدیریت تلفیقی آنها» با تدریس جلیل علوی ریاست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی و سید حسن ملکشی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور به صورت وبیناری در کانال مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی برگزار گردید.
علوی عنوان کرد: تریپس ها از آفات مهم محصولات کشاورزی در دنیا و ایران محسوب میشوند. بالغ بر 6500 گونه از راسته بال ریشکداران از دنیا و نزدیک به 320 گونه از ایران از روی محصولات زراعی، باغی و جنگلی و مرتعی گزارش شده است.
وی ضمن معرفی تریپس پیاز و تریپس غربی گل، به عنوان مهمترین گونههای خسارتزای این آفت در محصولات کشاورزی ایران، به روشهای جمع آوری، تهیه اسلایدهای میکروسکوپی و کلیدهای شناسایی تریپسها پرداخت.
ملکشی در خصوص اهمیت تریپسها اظهار داشت: این آفات پلی فاژ بوده و به طيف گستردهای از گیاهان حمله میکنند. تریپسها بیش از 65 خانواده گياهي با حداقل 300 میزبان گیاهی دارند، که ضمن خسارت مستقیم، با انتقال بیماریهای ویروسی منجر به خسارت غیرمستقیم به گیاهان میشوند. تریپس غربی گل و تریپس هاوایی از تریپسهای قرنطینهای می باشند، که در سالهای اخیر وارد ایران شده و به محصولات کشاورزی خسارت وارد میکنند.
وی در مورد مدیریت آنها گفت: کنترل تریپسها از آنجاییکه مرحله تخم و شفیره آنها در بافت گیاه و خاک سپری میشود، مشکل است. همچنین تشخیص آنها توسط کشاورزان به دلیل کوچکی و پنهان شدن در مکانهای مخفي گياهان، درون جوانهها، زیر گلبرگها و تخمگذاری درون بافتهای گياهي ممکن است به سختی صورت گیرد. بنابراین پایش و ردیابی جمعیت تریپسها برای مدیریت تلفیقی آنها اهمیت زیادی دارد، که از طریق بررسیهای مشاهدهای، کاربرد تلههای رنگی و فرومونها صورت میگیرد.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات کتنترل بیولوژیک تاکید داشت: مدیریت تلفیقی تریپسها مبتنی بر روشهای زراعی، مکانیکی، فیزیکی، بیولوژیک و شیمیایی است، که باید با توجه به وضعیت محصول و انبوهی آفت، یکی از روشها و یا مجموعه آنها به کار رود.
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید