Saturday, December 21, 2024
  • time : 08:39
  • Date : Tue Oct 08, 2024
عضو هیات علمی موسسه در برنامه رویش سیما مطرح کرد:
پایش باقیمانده آفتكش‌ها در محصولات كشاورزی توسط موسسه تحقیقات گیاه‌پزشكی كشور
عضو هيات¬ علمي موسسه تحقيقات گياه‌¬پزشكي كشور در برنامه رویش شبکه آموزش سیما، ضمن اشاره به پایه‌گذاری کدکس ملی از سال 1380 در ایران تاکید کرد، از آن زمان تاکنون پایش باقیمانده آفتکش‌ها در محصولات تازه خوری و صادراتی توسط آزمایشگاه مرجع باقیمانده سموم موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور به طور مرتب در حال انجام است و با کمک وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، موسسه استاندارد به سمت تولید محصولات گواهی شده پیش می رویم

به گزارش روابط عمومی موسسه تحقيقات گياه‌­پزشكي كشور، برنامه تلویزیونی رويش با موضوع «استاندارد باقیمانده آفتکش‌ها در محصولات کشاورزی» با حضور محسن مروتی عضو هيات­ علمي بخش تحقیقات آفتکش‌ها از شبكه آموزش سيما پخش شد.

مروتی در این برنامه عنوان کرد: با توجه به افزایش جمعیت کره زمین، نیاز به غذا نیز رو به افزایش است. در صورتیکه تولید محصولات غذایی برای کل جمعیت دنیا به دلیل محدودیت زمین کشاورزی و آب، با مشکل مواجه است. لذا ناگزیر به استفاده از نهاده‌های کشاورزی به صورت کود شیمیایی و آفتکش‌ها هستیم.

محقق بخش تحقیقات آفتکش‌ها با بیان اینکه استفاده از این مواد قطعا مضر است، تاکید کرد: در مواردی که مجبور به استفاده از آفتکش‌ها هستیم، توجه به روش و میزان مصرف آنها از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی درخصوص میزان مصرف آفتکش‌ها در کشورهای دنیا گفت: امروزه حدود 3/5 میلیون تن آفتکش در دنیا استفاده می شود، که 53 درصد آن مربوط به کشورهای چین و هند است. پس از این دو کشور، بیشترین مصرف آفتکش در دنیا مربوط به برزیل و  آمریکاست و در کشور ما سالانه به طور میانگین 20 هزار تن آفتکش مصرف می‌شود.

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور ادامه داد: بدون شک کشاورزی بدون مصرف آفتکش‌های شیمیایی مشکل است، چرا که در کشت ارگانیک گاهی 50-40 درصد محصول به دلیل آلودگی به انواع عوامل خسارتزا از دست میرود. بنابراین برای کاهش خطرات آفتکش‌ها باید به دنبال راه حل‌هایی چون کاهش مصرف سموم تا حد امکان و استفاده از سموم با دوره کارنس پایین بود، تا روی محصولات باقیمانده به جای نگذارند. همچنین جایگزینی سایر روش‌های کنترل عوامل خسارتزا با روش‌های شیمیایی توصیه می‌شود که برای رسیدن به این هدف آموزش کاربران، کشاورزان، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان سموم امری ضروری است.

محسن مروتی تاکید کرد: در سال‌های اخیر آموزش‌های خوبی از طریق موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار داده شده است. در ارتباط با مصرف کنندگان نیز دستورالعمل‌ها و نشریات فنی توسط محققین موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور تهیه و تدوین شده که دسترسی به آنها از طریق سایت موسسه امکان‌پذیر است. همچنین شستشو با آب و نمک، آب و سرکه، جوش شیرین، پوستگیری و سرخ کردن و پختن همگی راه‌های مناسبی برای کاهش باقیمانده سموم در محصولا کشاورزی می‌باشند.

مروتی در مبحث خطرات سموم به شرح انواع مسمومیت‌ها پرداخت: مسمویت در کل به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می‌شود. مسمومیت حاد زمانی رخ می‌دهد که مصرف کننده در معرض غلظت بالای سم قرار گرفته و علایم بالینی مانند آبریزش بینی سرگیجه، عدم تعادل و سردرد، حالت تهوع داشته باشد ولی حالات شدید منجر به اغما و مرگ فرد مسموم می‌شود که در صورت  رسیدگی به موقع، شخص بیمار نجات پیدا می‌کند. مسمومیت مزمن به مرور زمان و در اثر قرار گرفتن مداوم در معرض غلظت‌های پایین سم ایجاد می‌شود. علایم اولیه به صورت سرماخوردگی بوده و سموم محلول در آب پس از مدتی دفع می‌شوند، اما سموم محلول در چربی در بدن ذخیره شده و در درازمدت سبب ایجاد اختلالات عصبی، اختلالات سیستم ایمنی، ناباروری و عقیم شدن و بروز انواع سرطان‌ها می‌شوند.

وی در انتها ضمن اشاره به به فعالیت‌های صورت گرفته توسط محققین موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور گفت: از سال 1380 کدکس ملی در ایران پایه گذاری شده و فائو با فرستادن سه دستگاه در این رابطه کمک به تاسیس آزمایشگاه مرجع باقیمانده سموم در موسسه کرده است و از آن زمان تا کنون به طور مرتب پایش در محصولات تازه خوری و صادراتی در حال انجام است، تا در صورت آلودگی به آلاینده ها گزارش شود. همچنینMRL  های ملی ایجاد شده و در حال حاضر بالغ بر 15 هزار MRL  ملی روی 69 محصول و 233  آفتکش ثبت شده است.خوشبختانه با کمک وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، موسسه استاندارد و وزارت جهادکشاورزی به سمت رعایت این استانداردها و تولید بیشتر محصولات گواهی شده پیش می رویم

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور کلیک نمایید

 

جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید

 

3456.jpg

 

Average :  0 |  Submitted :  0

Tags