نشست هماندیشی کشاورزی قراردادی در چای با حضور رییس و معاون پژوهشکده چای در سازمان چای کشور
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده چای، در روز چهارشنبه مورخه ششم اسفند ماه ۱۳۹۹ در سالن جلسات ستاد سازمان چای کشور واقع در لاهیجان؛ با حضور دکتر سراجی رییس پژوهشکده چای، مهندس سازنده معاون بهبود تولیدات سازمان چای، مهندس طاهرزاده مدیر عامل صندوق حمایت از توسعه صنعت چای، خانم دکتر سکوتیفر نماینده دفتر صنایع تکمیلی و تبدیلی وزارت جهاد کشاورزی، دکتر شیرینفکر سرپرست معاونت پژوهش، فناوری و انتقال یافتهها پژوهشکده چای، معاون اعتبارت سرپرستی بانک کشاورزی گیلان، نماینده مدیریت صنایع تکمیلی و تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی گیلان، نماینده مدیریت تعاون روستایی گیلان و تنی چند از نمایندگان اتحادیههای چایکاری و کارخانجات چایسازی، جلسه هماندیشی در خصوص کشاورزی قراردادی در چای برگزار شد.
در این جلسه، رییس پژوهشکده چای ضمن تشریح و تبیین اصول و مبانی کشاورزی قراردادی در جهان و ایران؛ نظرات فنی خود را در خصوص این نوع کشاورزی در محصول چای را بیان نمودند. ایشان عنوان کردند که در سال ۲۰۰۱ میلادی با انتشار کتاب Contract Farming Partnerships for Growth بحث کشاورزی قراردادی توسط FAO مطرح شد که در واقع قراردادهای مشخص بین کشاورزان (به عنوان فروشنده) با خریداران در قالب ساختار مشارکت تجاری بسته میشود که در این قراردادها طرفین نسبت به هم تعهداتی دارند و کشاورز از این مشارکت اقتصادی به طور مستقیم سهم خواهد برد. تامین نهادهها (کود، سم، بذر، نهال و ...)، پرداخت هزینههای تامین نهادها و ارائه خدمات غیر مالی مثل آموزش بهرهبرداران و .. از جمله تعهدات خریداران نسبت به فروشندگان (کشاورز تولید کننده) در کشاورزی قراردادی خواهد بود. دکتر سراجی عنوان کردند در جهان این گونه قراردادهای کشاورزی مدلهای متنوعی دارد که از مهمترین آنها میتوان به مدل BDS اشاره کرد؛ به عبارتی اشکال متنوع معاملات و خدمات توسعه کسب و کار که به ساختارهای اجتماعی و اقتصادی بر خواهد گشت و قراردادها به صورت رسمی و غیر رسمی (مکتوب و شفاهی)، فردی و جمعی (یک کشاورز با خریدار یا جمعی از کشاورزان با خریدار) و کوتاه یا بلند مدت (فصلی یا چند ساله) منعقد خواهد شد. دکتر سراجی عنوان نمودند که فرهنگسازی، بالابردن سطح اعتماد بین طرفین و احصاء اطلاعات اولیه محصول به صورت دقیق و با تجزیه و تحلیلهای واقعی از جمله مهمترین ابزار در کشاورزی قراردادی است. رییس پژوهشکده چای، عملیاتی کردن این نوع کشاورزی در محصول چای را در قدم اول در قالب مجتمعهای باغ و کارخانه عملیاتی دانست و عنوان نمود که این مهم با نظارت راهبردی سازمان چای کشور (در بخش اجرایی) و ارائه خدمات آموزشی و ترویجی پژوهشکده چای و حمایت مالی دفتر مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی و همچنین صندوق حمایت از توسعه صنعت چای قابل اجرا است.
در این جلسه سایر اعضای جلسه نظرات خود را در خصوص موضوع جلسه عنوان کردند و نظرات بخش خصوصی اعم از چند تن از مدیران کارخانجات چایسازی مناطق چایکاری و نماینده چایکاران (رییس اتحادیه) نیز شنیده شد و مقرر شد این مهم به صورت پایلوت در چندین منطقه از مناطق چایکاری کشور به مرحله اجرا درآید.

